Roger Ote: millised on tuleviku raamatukogud?

Copy
Roger Ote: «Näen raamatukogus kohta, kus saab olla vaikselt oma mõtetega, teha heades tingimustes arvutiga tööd ning enne kojuminekut laenata möödaminnes ka mõni raamat.»
Roger Ote: «Näen raamatukogus kohta, kus saab olla vaikselt oma mõtetega, teha heades tingimustes arvutiga tööd ning enne kojuminekut laenata möödaminnes ka mõni raamat.» Foto: Mailiis Ollino

OLEN NOOR inimene, kellele raamatukogu on koht, kus saab hankida ja töödelda infot. Samas olen muidugi teadlik, et nii mõnelegi inimesele on raamatukogu koht, kuhu tullakse kokku, et saada osa üritustest ning ajada ka törts juttu toreda ja heasüdamliku raamatukogutöötajaga.

Lähenedes raamatukogule kui tehnikaga sina peal olija, näen, et see pakub hulka teenuseid, mida saaksime tehnoloogia abil kättesaadavamaks muuta. Näiteks raamatute laenamise saaks nutiseadmete abil lugejale mugavamaks korraldada: veebi kaudu saaks tellida raamatuid endale koju või näiteks raamatukogude juures ööpäev läbi avatud kappidesse, kust need saaks kätte ja kuhu hiljem tagastada. See oleks ideaalne teenus inimestele, kel pole võimalik raamatukokku selle lahtiolekuajal minna.

Teiseks võiks arendada kaugelt töötamise teenust. Kujutan ette, kuidas kontoritööd tegevad inimesed sõidavad varavalges küla või mõne teise linna raamatukokku kaugtööd tegema. Milline suurepärane viis vabaneda kontoris olevatest segajatest, saada uuest keskkonnast inspiratsiooni ning teha mõttega vaikses keskkonnas tööd! Selle teenuse tarbeks on enamikus raamatukogudes tingimused loodud, vaja oleks vaid positiivselt teistest raamatukogudest eristuda ja teha sellele teenusele reklaami.

MILLIST ÜLESANNET võiks raamatukogu täna ja homme täita?

Näen raamatukogus kohta, kus saab olla vaikselt oma mõtetega, teha heades tingimustes arvutiga tööd ning enne kojuminekut laenata möödaminnes ka mõni raamat. Soovin, et ühel hommikul sõidan ma Karula raamatukokku, töötan seal mõne tunni, tarbin kohapeal saada olevaid kaupu ja teenuseid ning lähen pausi ajal Karula järve äärde jalutama.

Tuleviku raamatukogude üle mõeldes ärge aga unustage vähemust – neid inimesi, kes ei kasuta nutiseadmeid. Neil on omad põhjused ja nende otsust tuleb austada. Neile peab raamatukogu «omas mahlas» säilima.

Mõelge välja julgeid viise, kuidas linnastunud eestlased taas maale meelitada: moodsad raamatukogud on selleks ideaalsed kohad. Kutsun teid kõiki üles sel teemal mõtisklema. Otsige oma esindaja kohalikus volikogus üles ja rääkige talle oma mõtetest. Raamatukogude nimel töötavatel inimestel soovitan aga pakkuda inimestele ja otsustajatele välja neid vahvaid teenuseid, mida inimesed tegelikult väga vajavad. Valitsejatel soovitan kuulata ja mõelda, kuidas tavalisena näivad asutused tänapäeva ühiskonnale ootuspäraseks muuta.

Kirjutis on ajendatud 8. juuli Sakalas ilmunud uudisest «Reformitavate raamatukogude saatus on veel lahtine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles