Muinsuskaitseamet ootab aastapreemia kandidaate

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Muinsuskaitseamet: "Lakoonilised külgseinad, esifassaadi faktuur ja naabritega haakuv katuseviil sobitub hästi olemasoleva hoonestusega."
Muinsuskaitseamet: "Lakoonilised külgseinad, esifassaadi faktuur ja naabritega haakuv katuseviil sobitub hästi olemasoleva hoonestusega." Foto: Reio Avaste

Muinsuskaitseamet andis teada, et ameti aastapreemiate kandidaate saavad kõik huvilised esitada veel 31. juulini. Tead mõnda hästi restaureeritud hoonet või ideaalselt ajaloolisesse keskkonda sobituvat uusehitist? Või tahaksid hoopis esile tõsta mõne ägeda leiu, toreda teo, südamega pärandihoidja, tutvustaja, asjaliku uurija või kuldsete kätega restauraatori?

Uuendusena saavad tänavu kandidaate esitada kõik soovijad ja pärandihuvilised inimesed. Muinsuskaitseameti peadirektori Siim Raie sõnul oli muudatuse ajend soov kaasata pärandi omanikke ning kogukonda laiemalt.

"Viimastel aastatel on oluliselt kasvanud huvi kultuuripärandi vastu ning samuti aktiivsete osalejate hulk kogukondades. Muinsuskaitseametile on oluline vaadata pärandit laial pilgul ning seetõttu on muinsuskaitse aastapreemiate kandidaatide esitamise võimaluse andmine kõigile soovijaile meile väga oluline," selgitas Raie.

Kandidaate saab esitada üheksas valdkonnas: hästi restaureeritud ehitis, hästi taastatud hoone muinsuskaitselal või kaitsevööndis, uusehitis ajaloolises keskkonnas, aasta leid, aasta tegu, pärandi tutvustaja, pärandihoidja, parim uurija ja restauraator. Preemia saajad valib välja žürii, kuhu kuuluvad muinsuskaitseameti esindajad ja pärandivaldkonna eksperdid väljastpoolt.

Eelmisel aastal pälvis ajaloolisesse keskkonda hästi kavandatud uusehitise kategoorias aastapreemia näiteks Viljandis Tartu tänav 7d aadressil büroohoone. Muinsuskaitseamet märkis eelmisel aastal ära, et avalik ruum Viljandi ajaloolisel peatänaval on saanud uue hoone, mis sobitub hästi keskkonda ega riiva silma.

Pärandihoidjana sai eelmisel aastal tunnustatud ka Hedi Vilumaa tegevus Kõpu ja Suure-Jaani koguduses ja kirikuelu korraldamisel. Vilumaa initsiatiivil on kirikutes tehtud olulisi töid, näiteks Kõpu kiriku fassaadi ning akende ja uste restaureerimine.

Muinsuskaitseameti aastapreemiate statuudiga saab tutvuda ameti kodulehel

Kandidaadi esitamiseks tuleb täita vorm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles