Noored pärimusmuusikud kogunevad Eesti Etno laagrisse

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Eesti Etno laagrilised Viljandi pärimusmuusika avarongkäigus eelmisel aastal.
Eesti Etno laagrilised Viljandi pärimusmuusika avarongkäigus eelmisel aastal. Foto: Silver Tõnisson

Eesti pärimusmuusika keskus andis teada, et 16. juulil algab Viljandimaal Suure-Kõpu mõisas 24. Eesti Etno laager, kuhu koguneb 40 osalejat, neist viis välismaalt. Kõpusse koonduvad noored, et nädala jooksul muusikat mängida, üksteiselt lugusid õppida ning loodust ja seltskonda nautida ehk kokkuvõtlikult nädalaks pärimusmuusikasse sukelduda. Laagri lõppakordina esinetakse "Pärimusa 2.0" kontserdil nii 24. kui 25. juulil.

Laagri peakorraldaja Margit Kuhi tunneb heameelt, et laager sel aastal ikkagi teoks saab. "Koroonapiirangute tõttu oli oht, et nii nagu lükkus järgmisse aastasse Viljandi pärimusmuusika festival ja enamik Etno laagreid maailmas, nii tuleb meil ka Eesti Etno tavapärane toimumisaeg mööda lasta. Õnneks suutsime end organiseerida nii, et kõik tervisenõuded on täidetud ja osalejatel peaks laagris igati tore ja julge olema," rääkis Kuhi. "Laagrisse saime seetõttu võtta küll peaaegu poole vähem tahtjaid, eriti just välisriikidest, aga praegust laagri koosseisu ja sünergiat vaadates on juba näha, et Etno tuleb sel aastal elav, musikaalne ja äge."

Ära ei jää ka Laste Etno, mis algab päev hiljem ja kuhu on oodata 20 last üle Eesti. "Igal aastal imestan, et on nii palju uusi lapsi ja noori, kes soovivad tulla meie Etnosse. Sel aastal on enamik osavõtjatest täiesti uued! See näitab, et pärimusmuusika pisikud levivad jõudsalt ning loovad uut põlvkonda," rõõmustas Margit Kuhi.

Eesti Etno on rahvusvaheline muusikalaager, kus osalejate endi tehtavates õpitubades omandatakse kuulmise teel eri maadest pärit muusikapalu. Iga päev õpitakse üks lugu või laul, mida hiljem üheskoos seatakse, harjutatakse ja kontsertidel ette kantakse.

Laagris osalevad pillimängijad vanuses 16–30 eluaastat, et õppida tundma pärimusmuusikat praktilise pillimängu ja ühise tegevuse kaudu. Eesti Etno laager on igal suvel vahetult enne pärimusmuusika festivali ning lõpeb koos festivaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles