Rändnäitus ripub pesunööridel

Margus Haav
, reporter
Copy
Lisaks teadmistele pakub näitus "Pärand elab!" silmailu. Pesunööri laadis kujundus on lõbus ja pilkupüüdev.
Lisaks teadmistele pakub näitus "Pärand elab!" silmailu. Pesunööri laadis kujundus on lõbus ja pilkupüüdev. Foto: Viljandi muuseum

Viljandi muuseumis saab teisipäevast tutvuda Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu rändnäitusega "Pärand elab!". 

Eesti rahvakultuuri keskuse rändnäitus kutsub märkama ja väärtustama põlvest põlve edasi antud teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid, mis on meile ja meie kogukondadele olulised ja omased. Näitusel on väljas 14 eriilmelist näidet Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse kantud teadmistest, oskustest, kommetest ja tavadest.

Näituse vaataja saab muu hulgas aimu seto kirmasest, ukrainlaste lihavõttekombestikust ja sellest, kuidas on muhulased oma keele püsimise eest hea seisnud. Kõiki neid näiteid ühendab asjaomaste inimeste soov kõnealuseid teadmisi ja tavasid hoida ning järeltulevatele põlvedele edasi anda.

Seda silmas pidades on otsustatud neid traditsioone vaimse kultuuripärandi nimistu abil esile tõsta. Lisaks teadmistele pakub näitus korraldajate kinnitusel ka silmailu: pesunööri laadis kujundus on lõbus ja pilkupüüdev. Näitus on rännanud mööda Eestit juba kuus aastat ja igal pool on see soojalt vastu võetud. Viljandisse jõuab näitus uuendatuna. Näituse on kujundanud sisekujundusbüroo Laika, Belka & Strelka ning selle valmimist toetas kultuuriministeerium.

10. septembril on muuseumis näitusest ajendatult muuseumi ja rahvakultuuri keskuse koostöös vaimse pärandi päev, millel osalejad saavad teadlikumaks elava pärandi rollist, tähendustest ja mitmekülgsusest meis ja meie ümber. Lisainfo ja registreerimisvormi leiab veebilehelt.

Näitust "Pärand elab!" saab Viljandi muuseumis vaadata 26. septembrini teisipäevast laupäevani kella 10–17. Järgmiseks jõuab väljapanek Pärnumaale Seljametsa rahvamajja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles