Viljandi ja Kuressaare haigla koostöö algab lastepsühhiaatriaga

, ajakirjanik
Copy
Viljandi ja Kuressaare haiglajuhid käisid uudistamas Jämejalal valmivaid haiglahooneid.
Viljandi ja Kuressaare haiglajuhid käisid uudistamas Jämejalal valmivaid haiglahooneid. Foto: Ene Veiksaar

Kuressaare haigla juhatuse liikmed Märt Kõlli ja Edward Laane käisid nädal tagasi tutvumas Viljandi haiglaga, et alustada haiglate koostööd. Kõigepealt hakatakse ühiselt tegutsema lastepsühhiaatria alal.

Eelmisel nädalal tegid külalised Saaremaalt koos Viljandi haigla ravijuhi Mart Kulli ja juhatuse esimehe Priit Tamperega haigla peahoone kliinikutes ringkäigu. Palju küsimusi oli teineteisele eeskätt koroonaviiruse puhangu ajal olnud töökorralduse kohta. Viljandi haiglajuhtidele väärtuslik informatsioon puudutas saarlaste kogemust kriisiga toimetulekuks viiruse epitsentris ning järeldusi, mida Kuressaare haigla juhid sellest tegid.

Viljandi haigla töö korraldajad panid kõrva taha eeskätt selle, et kui niisugune olukord peaks korduma, tuleb esmalt teha proov kõigile töötajatele ja pöörata väga suurt tähelepanu neile üksustele, kel koroonapatsientidega kokkupuuteid ei ole. Saaremaal ei nakatunud COVID-19 osakonda appi tulnud sajast inimesest mitte ükski.

Saarlaste visiidi eesmärk puudutas aga eeskätt võimalikku koostööd mitmel alal, alustades psühhiaatriast ja lõpetades radioloogiaga.

Saaremaa haiglas on tööl vaid üks psühhiaater. "Meie suur mure on just noorukite- ja lastepsühhiaatria. Üks meie praeguse visiidi eesmärke ongi leida koostööpunkte ja alustada lähiajal koostööd lastepsühhiaatria valdkonnas," ütles doktor Edward Laane. "Me näeme seda kaug- või telekonsultatsioonina, et saaksime vajadusel kohe abi küsida."

Viljandi haiglal on praegu neli lastepsühhiaatrit ja vastuvõutingimused väga head. Lastepsühhiaatria osakonna juhataja Marja-Liisa Samoldin pidas plaani võimalikuks juhul, kui Saaremaal on olemas niinimetatud ambulatoorne tugirakuke ehk psühholoog ja vaimse tervise õde.

Lepiti kokku, et lähiajal kohtuvad haiglate spetsialistide meeskonnad, et omavaheline tegevus ühtlustada. "Telesillaks vajalikud vahendid saime Viljandi haiglast kaasa ja hakkame nüüd vaikselt harjutama," ütles Laane. "Kui Viljandi haigla meile siin appi tuleb, siis on see jällegi üks hea näide koostöö võimalikkusest üle Eesti. Näide, et Eestis on võimalik tugevaid asju korda saata ka siis, kui ollakse füüsiliselt sadade kilomeetrite kaugusel."

Külalised Saaremaalt uudistasid Viljandi praegust haiglahoonet ning tundsid suurt huvi ka ehitatava haigla ja tervisekeskuse Tervikum vastu. "Enamik Eesti haiglaid on seotud oma ajalooliste hoonetega, aga Viljandis tehakse revolutsiooni," leidis Märt Kõlli.

Viljandi haigla Jämejala vaimse tervise kompleksi tutvustas ravijuht Katrin Kaarma. Äsja on lõppenud sundravihoone renoveerimine ning praegu valmivad peremajad sajale erihoolekande kliendile.

Praegustest hoonetest pälvis enim tähelepanu tegevusteraapia maja oma köögi, käsitöö-, puutöö- ja trummitoaga, kus Märt Kõlli korraliku soolo maha mängis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles