Jaak Kangilaski pälvis Paul Ariste medali

Alice Lokk
, reporter
Copy
Kunstiteadlast Jaak Kangilaskit tunnustati Paul Ariste medaliga.
Kunstiteadlast Jaak Kangilaskit tunnustati Paul Ariste medaliga. Foto: Eesti teaduse akadeemia

Kolmapäeval peetud Eesti teaduste akadeemia üldkogul anti Viljandist pärit väljapaistvale kunstiajaloolasele Jaak Kangilaskile Paul Ariste medal.

Teaduste akadeemia pressiteates on kirjas, et Tartu ülikooli ja Eesti kunstiakadeemia emeriitprofessor Jaak Kangilaski on uurinud 1960. aastatest moodsa kunsti ajalugu. Ta on kaitsnud väitekirja rühmitusest Les Nabis ning osanud selle nii oma ülipopulaarsete ringauditooriumi loengute kui ka kirjutiste kaudu muuta oluliseks kogu Eestile. Selle kõrvalt oli ta oluline kunstipoliitik, kes püüdis kaitsta kunstnike loomevabadust. Sel sajandil on ta uurinud Eesti sõjajärgset kunsti, eriti kunstielu. Uuringuid kroonib tema koostatud Eesti kunsti ajaloo VI köite esimene osa (2013).

Keeleteadlase akadeemik Paul Ariste nimelist medalit antakse saavutuste eest humanitaar- ja sotsiaalteadustes. Eelmine laureaat, akadeemik Arvo Krikmann, pälvis selle 2014. aastal.

Akadeemia saalis esitleti ka Eesti tänavuste riigipreemiate raamatut. Esimest korda on ühtede kaante vahel ülevaade teadus-, kultuuri- ja spordipreemiate ning Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna laureaatide saavutustest koos sisukate kirjeldustega riigi hariduspreemiate laureaatidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles