Toonekured loetakse üle. Ornitoloogiaühing kutsub teada andma pesadest

Alice Lokk
, reporter
Copy
Ornitoloogiaühing palub inimestel teada anda toonekurepesadest.
Ornitoloogiaühing palub inimestel teada anda toonekurepesadest. Foto: Margus Ansu

Eesti toonekured loetakse uuesti üle ja seega kutsub ornitoloogiaühing üles kõiki inimesi teada andma valge-toonekure pesadest.

Pesadest saab teada anda ornitoloogiaühingu kodulehel, klõpsates "Lisa uus pesa".

Eesti ornitoloogiaühingu Facebooki lehel on kirjas, et uue pesa sisestamisel tuleb esmalt veenduda, kas pesa on juba andmebaasis olemas. Uut pesa sisestades tuleb olla väga täpne, et vältida segadust andmete täiendamisel. Juba sisestatud pesa asukoha andmeid muuta ei saa. Küll saab aga pesa paiknemise andmeid vajaduse korral täiendada ja lisada pesitsusandmed.

Pesitsusandmeid on soovitatav sisestada pigem pesitsushooaja lõpus, juulis ja augustis, sest selleks ajaks on ka lennuvõimestunud poegade arv teada. Samas võib sama pesa kohta ka korduvalt järjest täpsustuvaid pesitsusandmeid lisada. Kolmapäeva hommikuks oli kaardirakendusse märgitud 2914 pesa.

Viimane põhjalik valge-toonekure loendus korraldati 2014. aastal. Esimene valge-toonekure pesapaikade loendus oli Eestis 1939. aastal – siis pesitses meil 320 paari valge-toonekurgesid. Järjepidevalt on valge-toonekure asurkonda Eestis seiratud 1954. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles