Avatud talude päeval saab muu hulgas näha ka elusat lehma

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Lehm. Pilt on illustratiivne
Lehm. Pilt on illustratiivne Foto: Sander Ilvest

Kuues üle-eestiline avatud talude päev on pühapäeval, 19. juulil, kui külalistele avab uksed 282 talu ja maaettevõtet kogu Eestis. Neist kolmveerand on avatud ka laupäeval, 18. juulil. Viljandimaalt osaleb ürituses 19 talu, millest enamik on avatud ka laupäeval.

Näiteks saab külla minna Viljandi valla Muraka farmi, Mulgimaale Uue-Vaida tallu ja Põhja-Sakala valla Asu tallu ning muidugi ka Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli. Viljandimaal külastamiseks avatud talude kohta saab täpsemat infot siit.

"Suurepärane uudis on see, et hoolimata vahepealsest eriolukorrast jätkuvad ettevalmistused avatud talude päevaks algul plaanitud ajal ning sündmusest võtab osa samas suurusjärgus talusid ja maaettevõtteid kui mullu," lausus maaeluminister Arvo Aller. "Viimased kuud on koroonaviiruse mõju tõttu olnud keerulised ka maaettevõtjatele ning piirangud on mõjutanud nii tootmist kui ka müüki. Avatud talude päev annab muu hulgas hea võimaluse pakkuda otse oma õues eestimaist toitu ja kaupa tuhandetele perekondadele, kes sel nädalalõpul Eesti maapiirkondasid avastavad."

Samas lisas minister, et säärase suure ürituse korraldamisel tuleb siiski arvestada COVID-19 viiruse levimise ohuga – sellest tulenevad piirangud kehtivad nii taludele kui ka nende külalistele. "Ka avatud talude päeval tuleb hoida distantsi ja järgida hügieenireegleid: tuleb tagada kätepesuvõimalus või siis desinfitseerimisvahendi olemasolu. Kutsun talude külastajaid üles oma desinfitseerimisvahendeid kaasa võtma."

Arvo Alleri sõnul peab jälgima, et ruumide täitumus ei ületaks 50 protsenti ning üritusel ei viibiks korraga üle 1000 inimese.

Talu või maatootmise väravas peab olema koroonateavitus – infosilte jagab maaeluministeerium peagi laiali talupäeva piirkondlike koordinaatorite kaudu ja järgmisest nädalast saab neid alla laadida avatud talude veebilehelt. Samuti on plaanis taludele jagada desinfitseerimisvahendit.

Kõige rohkem talusid on sel aastal avatud Harjumaal (41) ning Pärnumaal (37), nendele järgnevad Tartumaa (29) ja Saaremaa (27). Paarikümne ringis talusid on avatud Lääne-Virumaal, Viljandimaal ja Võrumaal. 220 talu ootab külalisi ka laupäeval, 18. juulil, kuid kõik talud on avatud pühapäeval, 19. juulil. Esimest korda avavad oma uksed 50 talu ja maaettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles