Viljandis otsitakse taas kauneid aedu ja maju

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Viljandis asutakse teist aastat ostima parima haljastuse, heakorra ja väikevormidega kinnistute omanikke.
Viljandis asutakse teist aastat ostima parima haljastuse, heakorra ja väikevormidega kinnistute omanikke. Foto: Gerthrud Grents

Viljandis asutakse teist aastat ostima parima haljastuse, heakorra ja väikevormidega kinnistute omanikke, et jagada neile auhindu võistlusel «Kaunis Viljandi».

Hindamine käib pereelamute ja ridaelamubokside, korterelamute, ühiskondlike ning äri- ja tootmishoonete kategoorias. Hindamiskriteeriumid on haljastus, sealhulgas suve- ja püsililled, ilupõõsad ja muu haljastus ning haljastuslahendus, üldine heakord, sealhulgas hoonete, teede ja platside heakord, väikevormide, näiteks aiamööbli ja skulptuuride olemasolu ja kujundus ning muude kujunduselementide olemasolu ja seisukord.

Konkursil ei osale linnavalitsuse halduses olevad hooned ja kinnistud.

Linnapea Madis Timpson ütles, et viljandlased on oma kodude ja kinnistute korrashoidmises silmapaistvalt tublid ja seetõttu peab ka linnavalitsus oluliseks seda panust tunnustada. «Väga suure osa linna üldisest välimusest loovad just eraisikud oma kodude ja äride korrashoiuga. Viljandi paistab siin tõeliselt hästi silma, sest meie inimesed pööravad oma kinnistute väljanägemisele palju tähelepanu. Väike konkursimoment aitab inimeste panust veelgi rohkem esile tõsta,» ütles linnapea.

Konkursikomisjoni esimees, linnavalitsuse haljastuse ja heakorra spetsialist Age Alas lausus, et kaunimate kinnistute otsimisega on juba algust tehtud. «Hästi hooldatud ja kaunid kinnistud paistavad linnaruumis silma ja seetõttu leiavad konkursi komisjoni liikmed enamiku potentsiaalseid kandidaate ise üles. Julgustan siiski inimesi meile kaunite kinnistute kohta vihjeid saatma aadressil age.alas@viljandi.ee. Sedasi võib tunnustada naabrit, sõpra, tuttavad, aga keelatud pole ka iseenda või hoopis võõra inimese kinnistule tähelepanu juhtimine,» selgitas Alas. Ta täpsustas, et hindamine käib tänavalt avaneva vaate järgi ja kellegi hoovi sisse ei minda.

«Kaunis Viljandi» võistlust korraldab linnavalitsus 16 aastat kestnud võistluse «Lilled linna» asemel eelmisest aastast. Viljandi haljastuse ja heakorra spetsialist Age Alas ütles eelmisel aastal, et «Kauni Viljandi» algatamisega tahetakse laiendada valikuvõimalusi. ««Lilled linna» keskendus konkreetselt sellele, kuidas on kinnistud kaunistatud suvelilledega. Sellised kinnistud, mis nägid väga ilusad välja, kuid kus ei olnud suvelilli, ei mahtunud kriteeriumidesse,» rääkis Alas eelmisel aastal.

«Kauni Viljandi» hindamiskomisjoni kuuluvad veel linnavalitsuse kultuuriväärtuste spetsialist Monika Vestman, linnakunstnik Kristi Kangilaski, keskkonnaspetsialist Villem Kutti ja möödunud aastal konkursi peapreemia võitnud Andrus Teider.

Komisjon esitab ettepanekud kinnistuomanike premeerimiseks linnavalitsusele 1. novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles