Ugala teater alustab oma teist aastasadat

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Ugala teater.
Ugala teater. Foto: Virgo Pärn

Ugala lõppenud hooaeg kandis tähist 100 ja tõi endaga kaasa lavastusi, mis mõtestasid Viljandi teatri tähendust Eesti teatriloos.

Eriolukorra tõttu lühikeseks jäänud hooajal jõudis lavale seitse uuslavastust ning anti 205 etendust, millel vaatajaid oli üle 64 000.

Edukas sügis- ja talvehooaeg

Juubelihooaja avas Ringo Ramuli lavastus "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus", mis kasutas ära peaaegu kogu suure lava tehnilised võimalused. Vallo Kirs tõi koostöös kultuuriakadeemia 13. lennu näitlejatudengitega lavale noorteloo "Kuidas minust sai HAPKOMAH". Sotsiaalselt tundliku lavastuse olulisusest ning noore publiku positiivsest vastuvõtust räägib tõik, et lavastust mängiti väljamüüdud saalidele kõikjal Eestis.

Novembris jõudis publiku ette kaks erinäolist lavastust: Andres Noormetsa ülevõllikomöödia "Lotomiljonärid" ning Ugala teatri dramaturgide Liis Aedmaa ja Laura Kalle ühislavastus "Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi", mis taaselustas rohkete laulude saatel 83 aasta tagused Ugala teatri seigad ja suhted.

Detsembris jätkas teater 1980. aastatel just nimelt Viljandist alguse saanud jõululavastuste traditsiooni, kui suurte ja väikeste teatrisõprade rõõmuks jõudis lavale Oleg Titovi lavastatud igihaljas muinasjutt "Tuhkatriinu".

Sõbrapäeval esietendus mõru armastuslugu "Triller" – selle ootamatute pööretega ning pineva süžeega loo lavastas Taago Tubin. Märtsis pakkus põnevaid teatrielamusi kogu perele Taavi Tõnissoni lavastatud krimilugu "Piruka magus põhi".

Ugala 100. hooaja lisaüritused tegid aupakliku kummarduse minevikule, unustamata seejuures ka olevikku ja avatust tulevikule. Juubelihooaega mahtus meeleolukaid hetki, mil sai nautida näitlejate etteasteid tavapäratus võtmes – hooaja avapeol esines vaid üheks õhtuks kokku tulnud Ugala ansambel ning jõulude ajal sai näha Oleg Titovi kampsunite näitust. Alguse said vestlusõhtud "Kolleeg kohtub kolleegiga", millel Ugala loomingulised töötajad teineteist intervjueerisid. Päeval, mil teatri sünnist möödus täpselt sada aastat ehk 6. jaanuaril esitleti Ott Karulini koostatud arhiivikogumikku "Ja sajandist on pikem päev... ehk 100 aastat Ugala argipäeva".

Koroonaviirus katkestas

Nii nagu teisteski teatrites, katkes märtsis ka Ugala etendustegevus. Pealesunnitud mängupausi ajal hoidis teatrirahvas publiku meelt erksana veebis: igapäevaste portreelugudega astus teatrisõpradega dialoogi enam kui 60 ugalalast ja videolugude sarjas esitleti Kadri Lepa lasteraamatut "Poiss, kes tahtis põgeneda".

Kevadesse planeeritud Ugala lastelauliku ja vinüülplaadi esitlus jäi aga ootama sügishooaja algust ning lisab Ugala toimetamistele juubelihõngulist värvi käesoleva aasta lõpuni. Juubelihooaega jääb meenutama teatrimaja juurde istutatud õunaaed, mis on pühendatud Ugala loomingulistele juhtidele, kes läbi saja aasta on kujundanud Viljandi teatrielu.

Juubelihooaja tegi eriliseks ka Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud vastuvõtt 24. veebruaril Ugalas. Viljandi sai viiendaks Eesti linnaks, kus president oma külalisi on võõrustanud. Ugala suurel laval publiku ette jõudnud kontsertlavastusest "Igal linnul oma laul" sai telesilla vahendusel osa enam kui 330 000 televaatajat.

Teatripäeval, 27. märtsil leidsid tee Ugala teatrisse kolm auhinda. Juba teist aastat järjest tunnustati teatripreemiaga Ugala haldus- ja administratiivosakonda. Haldus- ja administratiivtöötaja auhinna pälvis trupijuht Karl Kena. Samuti sai teist aastat järjest teatriauhinna võrra rikkamaks näitleja Martin Mill. Kui möödunud korral viis ta koju Ants Lauteri nimelise näitlejaauhinna, siis sel aastal tunnustas žürii Martin Milli parima meeskõrvalosatäitja auhinnaga. Noorele teatriinimesele esimeste märkimisväärsete lavatööde eest antava Kristallkingakese auhinna pälvis aga Ugala näitleja ja lavastaja Ringo Ramul.

Auhindu ja tunnustusi jagus juubeliaastal ugalalastele veelgi: Viljandi linna teatripreemia pälvis näitleja Vilma Luik. Ugala teatripublik hindas hooaja parimaks naisnäitlejaks Terje Pennie, meesnäitlejaks Aarne Soro ja parimaks lavastuseks Ringo Ramuli töö "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus".

Ugala juubelihõngulisel aastal tähistati lisaks teatri 100. hooajale väärikate lavajõudude Peeter Jürgensi (80) ja Vilma Luige (60) juubelit.

Esialgu 100. hooaja lõppakordiks kavandatud Priit Pedajase lavastus, Ene Mihkelsoni "Katkuhaud" jõuab publiku ette 7. augustil, avades Ugala uue sajandi esimese hooaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles