Jahe ja vihmane ilm prognooside järgi taanduda ei kavatse

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Ilmaprognoos lubab vihmasadu ja jahedapoolset temperatuuri.
Ilmaprognoos lubab vihmasadu ja jahedapoolset temperatuuri. Foto: Marko Saarm

Nädal aega kestnud jahe, tuuline ja vihmane ilm tuleval nädalal ilmaportaalide andmetel taandumise märke ei näita. Temperatuurid jäävad valdavalt alla kahekümne kraadi, sajab vihma ja on äikese oht. Ujumisriided ja päikeseprillid võib tagasi kappi panna ning välja otsida kummikud.

Norra ilmaportaali Yr.no andmetel muutub ilm järgmisel nädalal praegusest veelgi külmemaks. Kõige jahedamad päevad ootavad ees teisipäeval ja neljapäeval, kui portaal ennustab Viljandisse maksimaalselt 16 kraadi sooja ning vihmahoogusid.

Kui homme, 6. juulil saab veel nautida ilma, mida võib mööndustega suviseks pidada ning temperatuur on 18 kraadi ringis, siis teisipäevast muutub ilm oluliselt jahedamaks.

USA ilmaportaal AccuWeather.com on veidi helgem: selle portaali ennustuse kohaselt jäävad temperatuurid pigem ikka 20 kraadi ligi ning järgmiseks laupäevaks prognoosib portaal lausa 23 kraadi sooja. AccuWeather.comi ennustus lubab aga Viljandisse kahjuks märksa rohkem vihma kui Yr.no: terve nädal kergeid hoovihmasid, mis laupäeval muutuvad soojast ilmast hoolimata tihedaks sajuks.

Eesti ilmateenistus annab teada, et väike, aga vinge osatsüklon võtab Põhjamere kohalt suuna üle Skandinaavia Botnia lahele. Selle servas kisub nii meie kui ka kogu Läänemere ümbruse ilm väga tuuliseks ja sajuseks. Täna õhtul algab lääne poolt alates edelatuule tugevnemine. Sisemaal on oodata puhanguid 15-18, saartel ja rannikul 21 meetrit sekundis.

Esmaspäeval, 6. juulil jõuab Skandinaaviasse uus ja aktiivne madalrõhkkond ning toob taas endaga vihmasaju. Pärastlõunal peaks ilm lääne poolt paranema. Edelatuul võib merel ja ka maismaal tugevaks tõusta. Päeval on tõenäolised edelatuule iilid sisemaal üle 15, rannikul üle 20 meetri sekundis. Õhutemperatuur on öösel 13–17, päeval 18 kraadist lääne pool 23 kraadini Ida-Eestis.

Teisipäeva öösel on sajuhooge hõredamalt, päeval aga jällegi laialdaselt ja on ka äikese võimalus. Tugev edelatuul päeva peale tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 11–16 kraadi, päeval 16–20 kraadi.

Kolmapäeval kaugeneb madalrõhkkond Skandinaavia põhjatipu taha, aga Läänemere ümbrus jääb ikka suurtesse kõrgustesse arenenud madalrõhkkonna mõjusfääri. Öisel ajal on sadusid harva, kuid päeval loob jahe ja võrdlemisi niiske õhumass madalrõhkkonna toel tõusvateks õhuvooludeks soodsad tingimused. Õhutemperatuur on öösel 7–12 kraadi, rannikul kuni 16, päeval 16–20 kraadi.

Neljapäeval on pilvi hõredamalt ja üksikuid nõrku sajuhooge. Õhutemperatuur on öösel kuni 11, päeval kuni 20 kraadi.

Reedel jõuab Läänemere õhuruumi uus madalrõhkkond, toob vihma ja võib lõunakaare tuule tugevaks tõsta. Õhutemperatuur on öösel kuni 12, päeval kuni 20 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles