Parima vikatimehe tiitli pälvis viljandimaalane Tanel Soa

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Soomaa vikatimehe võistlusel osales tänavu 13 niitjat.
Soomaa vikatimehe võistlusel osales tänavu 13 niitjat. Foto: Tõnis Korts

Soomaa rahvuspargis korraldati laupäeva hommikul 13. traditsiooniline vikatiga niitmise päev, mille selgitati välja Eestimaa parim niitja. Võidu ja vikatimehe tiitli sai Tanel Soa.

Tipu külla Sonni tallu kogunes niitjaid üle Eesti. "Võistlusel osales 13 inimest," sõnas ürituse korraldaja Tõnis Korts. Niitjaid oli rohkemgi, aga kõik ei soovinud võistlusel osaleda.

Osalejaid oli küll mitmelt poolt, aga kuna võitja Tanel Soa on kohalik, siis võib öelda, et Viljandimaal on vikatiga niitmise tase hea. "Eks tehnikaid oli muidugi seinast seina," märkis Tõnis Korts. "Oli ka neid, kes täna esimest korda niitsid. Kui mahaniidetud alal nüüd ringi jalutada, siis on näha, et inimesed lähenevad niitmisele ikka väga erinevalt."

Tõnis Korts leidis, et võistlusega võis igati rahule jääda.

Huvilised said vaadata Imre Annuse vändatud filmi "Vikati elukaar", mille on tellinud Soomaa sõprade selts, ja näitust, millel vanad fotod tutvustasid Soomaa kultuurilugu.

Võistlus "Soomaa vikatimees" tutvustab vikatiga niitmist ja luhtade hooldamise tähtsust. Korraldajate sõnul tahetakse hoida seda traditsioonilist tegevust au sees koolituste ja praktilise tegevuse kaudu.

2018. aastal võitis vikatimehe tiitlil Soomaa juurtega Raimund Talts ja 2019. aastal Mihkel Maala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles