Vabadussamba omaaegset projekti säilinud ei ole

, Suvereporter
Copy
Viljandi vabadussõjas langenute mälestussammas umbes aastal 1930.
Viljandi vabadussõjas langenute mälestussammas umbes aastal 1930. Foto: Viljandi muuseumi fotokogu

Viljandi muuseumi direktori Jaak Pihlaku sõnul pole skulptor Amandus Adamsoni 1920. aastatel loodud ja nõukogude võimu käsul hiljem hävitatud Viljandi vabadussõja mälestussamba projekt säilinud. Samas pole selles midagi ebatavalist. "99 protsenti tollal rajatud võidusammaste projekte pole enam alles. Ei ole üheselt selge, kuivõrd neid tollal üldse koostati," lausus Pihlak. Ka kuju maketi saatus on ebaselge.

Pihlak nentis, et kuigi ta isiklikult toetab monumendi taasrajamist Adamsoni nägemuse järgi, on tema arvates kõige olulisem taastada mälestusmärgi sümboolne väärtus, mitte matkida omaaegset monumenti sentimeetri täpsusega.

Küsimusele, missugused väljavaated on kuju taastada algse projektita, vastas Pihlak, et õnneks on sellest säilinud fotosid. Pildimaterjali põhjal on taastatud ka suur osa teistest vabadussõjale pühendatud ausammastest ning vabadussõjas langenute ühiskalmistu Viljandis.

Pihlak tõi kurioosumina välja, et alles hiljuti anti Viljandi muuseumi kogusse vabadussamba pildiga napsiklaas. Muuseumis on eksponeerimisel mitu algse kuju juurde kuulunud detaili, mida huvilised võivad uudistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles