Asutustele makstakse vanalinna majade korrastamise eest

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Viljandi muinsuskaitsealal restaureerimiseks saab küsida toetust. Pildil Viljandi vanalinn.
Viljandi muinsuskaitsealal restaureerimiseks saab küsida toetust. Pildil Viljandi vanalinn. Foto: Marko Saarm

Kultuuriministeerium teatab pressiteates, et tänasest algas taotlusvoor, kust rahastatakse väikelinnade muinsuskaitsealadel asuvate hoonete restaureerimise ja avalikku kasutusse võtmisega seotud tegevusi. Hoone peab asuma Haapsalu, Kuressaare, Lihula, Paide, Pärnu, Rakvere, Viljandi, Valga või Võru muinsuskaitsealal.

Kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste asekantsler Merilin Piipuu sõnul mõjub tühjade hoonete korrastamine ergutavalt kogu linnasüdamele ning selle toetusega tahetakse näidata, et kohalik areng võib põhineda kultuuripärandil.

Kristin Eliassen Norra kultuuripärandi ametist väljendas heameelt, et Norra saab pakkuda programmis "Kohalik areng ja vaesuse vähendamine" lisaks rahastusele ka teadmisi. "Oleme selles programmis aktiivne partner ning ootame pikisilmi kahepoolsete suhete loomist Eesti partneritega," ütles Eliassen.

Kultuuriministeeriumi kommunikatsiooninõuniku Hannus Luure saadetud pressiteates on kirjas, et taotlusi saab esitada riigi tugiteenuste keskusele e-toetuste keskkonna kaudu. "Taotlema on oodatud Eestis juriidilise isikuna registreeritud avaliku ja erasektori asutused ja valitsusvälised organisatsioonid ning Eestis tegutsevad valitsustevahelised organisatsioonid. Nagu muude rakendusskeemide puhul riigi tugiteenuste keskuses ootame ka nüüd Norra ja Euroopa majanduspiirkonna meetmete taotlusi e-toetuste keskkonna kaudu," ütles riigi tugiteenuste keskuse sotsiaalse taristu, finantsinstrumentide ja haldusvõimekuse arendamise talituse juhataja Marek Atonen.

Taotlusvooru maht on 2 859 647 eurot ning taotlusi võetakse vastu käesoleva aasta 30. novembrini. Toetuse vähim summa ühe projekti kohta on 200 000 eurot ja suurim summa 500 000 eurot.

Eestis on 12 muinsuskaitseala. Taotlusvooru valitud üheksas sihtlinnas elanikkond kahaneb ning väärtuslikud majad jäävad tühjaks. Seetõttu on mõistlik koondada avalikke funktsioone just vanalinnadesse.

Täpsem info vooru kohta on kultuuriministeeriumi kodulehel ja riigi tugiteenuste keskuse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles