Holstre viinavabriku töötajad said maffiasüüdistuse

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nende Holstres asuvate väravate taga ei tegutse enam Liiwi Heliis. Tehas on edasi renditud uuele ettevõttele, kes teeb seal karastusjooke.
Nende Holstres asuvate väravate taga ei tegutse enam Liiwi Heliis. Tehas on edasi renditud uuele ettevõttele, kes teeb seal karastusjooke. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui prokuratuuri süüdistused paika peavad, tegutses Holstres Liiwi Heliisi viinavabrikus poolteist aastat kuritegelik rühmitus, kes tootis seal pärnakatele salaviina.

Eile teatas prokuratuur, et on maksu- ja tolliameti uurimismaterjalide põhjal esitanud süüdistuse kuuele inimesele, kes on kuritegelikku ühendusse kuuludes valmistanud ja müünud salaalkoholi. Kaks neist olid võimaliku kuriteo toimepanemise ajal Liiwi Heliisi töötajad. Kuuest süüdistatavast on üht varem alkoholi ebaseadusliku tootmise eest kriminaalkorras karistatud.

Sellesse kindla tööjaotuse ja hierarhiaga ühendusse, mida rahvasuus ka maffiaks nimetatakse, ei kuulunud «Sakala» andmetel firma omanik

Aivis Ohtla ning viimane tegevjuht Toomas Sumeri. Neile süüdistust ei esitatud. Liiwi Heliisi kui juriidilise isiku vastu algatatud kriminaalasi ei lõppenud kohtuotsuse, vaid ettevõtte likvideerimisega.

Viina müüdi Pärnus

Süüdistuse kohaselt askeldas 2008. aasta algusest 2010. aasta 18. juunini Liiwi Heliisi tehases kuus 33—51-aastast Viljandis või Pärnus elavat inimest, kes valmistasid salaviina ja müüsid seda Pärnus.

«Klientuuri moodustasid nii kohalikud elanikud kui suvepealinnas puhkavad turistid,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud ringkonnaprokurör Ene Timmi.

Eestis ja Soomes tehtud läbiotsimiste käigus avastati üle 500 liitri salaviina, mis oli süüdistuse järgi toodetud Liiwi Heliisis. Kogutud andmetele tuginedes väitis prokuratuur, et süüdistatavad teenisid kuritegelikku tulu vähemalt 64 000 eurot.

Salaalkoholi ebaseadusliku käitlemisega tegelnud ühendusse on kuulunud vähemalt kuus inimest. «Igaühel neist oli oma kindel roll, millest tulenevalt saab süüdistatavaid pidada kuritegelikuks ühenduseks,» rääkis Timmi.

Liiwi Heliisi viimase tegevjuhi Toomas Sumeri hinnangul on firma suhtes läbi viidud
uurimine ning praegused süüdistused suuremat sorti segadus. «Ilmselt lõpeb see Liiwi inimestele positiivselt,» hindas ta kohtu alla antute õigeksmõistmise võimalusi.

Seda, et Liiwi Heliisi tehases oleks näiteks öisel ajal firma tippjuhtkonna teadmata salaviina aetud, keeldus Sumeri uskumast. «Mõned asjad on lihtsalt väga sassi aetud. Mina olin ju tegevjuht, aga minu vastu pole keegi süüdistust esitanud,» sõnas ta.

Liiwi Heliisi likvideerimiseni viinud mured said alguse 2010. aasta 18. juunil, kui maksuametnikud pidasid Holstres kinni ühe Pärnu elaniku juhitava väikebussi. Sõiduki peidikutest leiti 360 pooleliitrist pudelit viina Foršs, millel polnud kohustuslikku kange alkoholi maksumärki.

Samal päeval otsisid ametnikud läbi Liiwi Heliisi tehase Holstres ja leidsid tootmishoonest 400 pudelit maksumärkideta viina Foršs. Et sõna «foršs» tähendab läti keeles «armas» või «nunnu», järeldasid maksuametnikud, et salaviin oli mõeldud Läti turule.

Kiire allakäik

Toomas Sumeri jutu järgi hakati just sel päeval Holstre tehases uut viina villima ning toode polnud nõuetekohaselt registrisse kantud seetõttu, et see oli alles nii uus. Tema selgituse kohaselt tuleb maksumärgi saamiseks jook esmalt registreerida ning seda ei saa teha enne, kui viin on valmis.

Kuidas aga sattus samasuguse etiketiga jook kaubikusse, mis samal päeval tehasest umbes kilomeetri kaugusel kinni peeti, ei osanud Sumeri öelda. «Neil viinadel (tehasest ja autost leitutel — toimetus) pole otsest seost,» lausus ta. Nimelt olid ühed neist villitud plast- ja teised klaaspudelisse.

Liiwi Heliisi ei otsitud 2010. aasta suvel läbi ainult üks kord. Toomas Sumeri meenutas, et kuu aega hiljem jõudsid ametnikud taas tehasesse ja avastasid aktsiisilaost neli euroalust registrisse kandmata viinaga. Seegi konfiskeeriti päevapealt, kuid anti kuu
aega hiljem firmale tagasi, sest selgus, et kõik oli seaduspärane. Viin oli tehtud Soome turule.

Liiwi Heliisile algas sellest suvest kiire allakäik. Juba sügiseks oli firmal kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuv maksuvõlg. Toomas Sumeri nentis, et maksuameti tegevust ei saa pidada firma huku ainsaks põhjuseks, kuid tugeva tõuke andis see siiski.

Nimelt olevat firmale seni krediiti andnud pank lõpetanud koostöö just Liiwi Heliisile langenud halva maine tõttu. Panga faktooringu abita tekkisid Sumeri sõnul aga kiiresti maksuvõlad riigi ees ning võlgade tõttu kaotas firma alkoholitootmise õiguse.

2010. aasta algul ametliku aadressi järgi Tallinnas tegutsenud Liiwi Heliis püüdis ümber orienteeruda välisturule, kuid see ei õnnestunud. Siis kolis firma kontori Jõhvi ja tahtis hakata valmistama autokeemiat, kuid seegi plaan ei saanud teoks. Lõpuks registreeriti firma Holstresse ning mõnda aega tootis see karastusjooke ja siirupeid, kuid suurte võlgade tõttu tuli ettevõtte tegevus lõpetada. Pankrotiavalduse viis kohtusse firmajuht ise.

Liiwi Heliisi likvideerija, vandeadvokaat Mart Sikuti selgituse kohaselt on tema kõik dokumendid selleks ette valmistanud, kuid maksuameti palvel on likvideerimine lükatud edasi veebruari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles