Viis gümnaasiumi ragistavad võidu ülesandeid lahendada

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne päev lõppes Hugo Treffneri gümnaasiumi abituriendile Ken Riisalule nagu ülejäänud poolesajale õpilasele keemiateadmiste prooviga Jakobsoni gümnaasiumi aulas.
Eilne päev lõppes Hugo Treffneri gümnaasiumi abituriendile Ken Riisalule nagu ülejäänud poolesajale õpilasele keemiateadmiste prooviga Jakobsoni gümnaasiumi aulas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jakobsoni gümnaasiumis algas eile reaalainete võistlus, millel viie kooli kümneliikmelised võistkonnad näitavad taibukust füüsikas, keemias ja matemaatikas.

Jakobsoni, Hugo Treffneri, Miina Härma, Tartu Tamme ja Nõo gümnaasiumi X—XII klassi õpilased asusid nii individuaalselt kui meeskondlikult üksteiselt mõõtu võtma juba 47. korda.

«Iga aasta korraldab võistlust erinev kool ja sel aastal jõudis järjekod meieni,» ütles Jakobsoni gümnaasiumi direktor Eero Järvekülg.

Kaks peamurdmispäeva

Eile hommikul avati võistlus füüsikavooruga, mis kestis neli tundi. Siis järgnes keemia ning täna lahendatakse matemaatikaülesandeid.

Võistluse korraldaja, Jakobsoni gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Malle Eglit lausus, et kuna tegu on klassikalise olümpiaadiga ja üks osa kestab neli tundi, pole juba ajaliselt võimalik koondada jõuproovi ühele päevale. «Lapsed poleks selleks ka suutelised,» lisas ta.

Võistlus käib paberil

Malle Eglit rääkis, et viie kooli võistlus sai alguse matemaatikaülesannete lahendamisest, füüsika ja keemia lisandusid hiljem.

Igas võistluse osas võib kool panna välja kümneliikmelise võistkonna, aga igal alal ei pea osalema samad õpilased. Samas ei tohi ühtki kooli esindada üle 20 liikme.

«See tähendab, et osa õpilasi teeb kolme, aga osa üht või kaht ala,» lausus Malle Eglit ning täpsustas, et võistlejad lahendavad paberil ülesandeid ning keemias ja füüsikas katseid ei tee.

Parandamises osalevad kõikide koolide õpetajad ja kontrollimine läheb lahti kohe pärast võistlusvooru lõppu. Iga õpetaja vaatab kõik 50 tööd läbi nii, et parandab vaid ühte ülesannet.

Eero Järvekülje sõnutsi võib tulemusi oodata täna kella viie ajal, kui võistlus lõpeb. Malle Eglit arvas, et Treffneri gümnaasium läheb teistel eest nagu varemgi. «Meie oleme Nõoga konkurendid,» lisas ta.

Tasu ootab

Kolme ala kokkuvõttes parimaks osutunud koolile antakse aastaks hoiule viie kooli kohtumiste raamat, kuhu on kogutud võistluste tulemused.

Austamaks võistluse käimalükkajate mälestust, on loodud ka nimelised rändauhinnad. Matemaatikavõistluse individuaalselt parim õpilane saab Endel Meidla nimelise rändauhinna. Õpilasele, kes on parim kolme ala kokkuvõttes, antakse Harry Keerutaja nime kandev rändauhind ning kümnenda klassi parim matemaatikaülesannete lahendaja läheb koju Kalju Kruse nimelise rändauhinnaga.

Malle Egliti sõnul on võistlusel nüüd ka kolm toetajat: Skype, Webmedia ja Viru Keemia Grupp annavad stipendiumid iga osaleva kooli kolmele edukamale õpilasele ning ühele reaalaineõpetajale.

Kaasatakse ka põhikool

Küsimuse peale, kuidas riigigümnaasiumi tulek viie kooli võistlust mõjutab, vastas Malle Eglit, et kõik jätkub. Ta selgitas, et kohtumisel on ka eelvõistlus. See leiab aset novembri lõpul või detsembri algul ja selles võtavad mõõtu VI—XI klassi õpilased.

Järgmisel aastal võistleb Viljandi seal samamoodi kui Treffneri ja Nõo gümnaasium, kus pole põhikooliosa. «Tartust tulevad VI—IX klass näiteks kesklinna koolist ning X ja XI klass Treffnerist ning Nõos nooremad Nõo põhikoolist,» ütles matemaatikaõpetaja.

Egliti andmetel on tulevase riigigümnaasiumi direktor Ülle Luisk lubanud, et edaspidi võetakse eelvõistlusele nooremad õpilased Jakobsoni koolist ja vanemad riigigümnaasiumist.

Et eelvõistluselt jääb abituurium välja, on lõppvõistluse meeskondades põhirõhk just lõpuklassil. «Kui võistkonnas on kümme liiget, ei tohi kaheteistkümnendikke olla rohkem kui kuus. Nooremaid saab rohkem tulla ainult siis, kui kuut abiturienti välja ei panda,» rääkis Malle Eglit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles