Elektrilevi teeb Viljandimaale mitu suurinvesteeringut

Margus Haav
, reporter
Copy
Elektrilevi investeeris Mõisaküla võrgu ümberehitusse enam kui pool miljonit eurot.
Elektrilevi investeeris Mõisaküla võrgu ümberehitusse enam kui pool miljonit eurot. Foto: Karl-Erik Kumm (Elektrilevi)

Eesti suurim võrguettevõte Elektrilevi lõpetab Viljandimaal Mõisakülas võrgu uuendamist, mille tulemusena paraneb ettevõtte kinnitusel elektrivarustuskindlus ligikaudu 1700 majapidamisel ja ettevõttel.

Uuendustööde käigus eemaldati 15 kilomeetrit vanu elektriliine, mis olid kohati töös olnud 1960. aastate lõpust. Ühtlasi ajakohastati elektrivõrgu skeeme ja paigaldati 5 kilomeetrit maakaablit. Kuus vana alajaama asendati tänapäevaste kaugjuhitavate alajaamadega, mis võimaldavad rikke korral senisest tunduvalt kiiremini elektrivarustuse taastada. Tööde tulemusena tõuseb märkimisväärselt piirkonna elektrivõrgu töökindlus.

"Uued liinid ja alajaamad on juba töös," kinnitas Elektrilevi elektrivõrgu ehituse üksuse juht Meelis Melder pressiteate vahendusel. "Julgen öelda, et senine rikkealdis piirkond on astunud elektrivarustuskindluses mitu pikka sammu edasi."

Võrgu ümberehitamist alustati Mõisakülas mullu oktoobris ja juuni lõpuks saab projekt suures osas valmis. Sügisesse jäävad mõned üksikud tööd. "Praegu ei ole võimalik põldudel vanu maste maha võtta, sest põldudel sirgub vili ja tehnikaga saab sinna minna alles pärast saagikoristust," selgitas Melder.

Kokku investeeris Elektrilevi Mõisaküla elektrivõrgu ümberehitusse enam kui pool miljonit eurot.  

Viljandimaal on Elektrilevil käsil veel teinegi suur võrgu-uuendus. Nimelt suurendatakse prognoositavate koormuste kasvu tõttu Suure-Jaani alajaama läbilaskevõimet. Selleks ehitatakse põhivõrguettevõttega Elering välja 110-kilovoldine liitumispunkt ja laiendatakse Elektrilevi olemasolevat 15-kilovoldist jaotusseadet. Elektrilevi investeerib Suure-Jaani alajaama laiendamisse 1,5 miljonit eurot ja selle tulemusena paraneb varustuskindlus enam kui 1900 kliendil. Tööd on planeeritud lõpetada käesoleva aasta novembris.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Lisaks haldab ettevõte tänavavalgustusvõrku Tallinnas ja Tartus ning ehitab üle-eestilist kiire interneti võrku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles