Minister: maaelu suurim probleem on töökohtade puudus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder osaleb täna riigikogus maaelu arengu aruande arutelul, kus pakub tööhõive suurendamiseks maapiirkondades ühe lahendusena välja riigiasutuste viimise maakonnalinnadesse.


«Mõõdukalt suurte ja iseseisvate riigiasutuste paigutamine maakonnalinnadesse on hea ja paljudes riikides läbiproovitud lahendus. Nii viime töökohad maakondadesse, mitmekesistame kohalikku tööjõuturgu ja loome eeldused noortele ning haritud inimestele maapiirkondadesse elamajäämiseks,» selgitas Helir-Valdor Seeder.

Põllumajandusministeeriumi allasutustest paiknevad keskusega Tartus põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA), veterinaar- ja toidulaboratoorium ning jõudluskontrolli keskus, Sakus on Eesti maaviljeluse instituut, põllumajandusamet ja põllumajandusuuringute keskus, Jõgeval asub Jõgeva sordiaretuse instituut ning Jänedal maamajanduse infokeskus. Samuti asuvad põllumajandusministeeriumi haldusala ametite teenindusbürood kõikides maakonnakeskustes.

Seeder rõhutas, et Eesti maaelu kõige suurem probleem on just töökohad. «Mitte apteegid ega postkontorid, isegi mitte ühistransport ega kooliharidus maal, vaid töökohad. Nende olemasolu on aluseks ükskõik millise piirkonna arengule, töökohtade kaudu vähendame vaesust ja loome uusi arenguvõimalusi. Töökohad on tähtsaim maaelu arendamise võti,» rääkis põllumajandusminister.

Traditsioonilistes maamajandusharudes nagu põllumajandus, kalandus ja metsandus vähenenud töökohtade asemele ei ole tekkinud võrdväärselt uusi ja selle põhjuseks ei ole Eestis Seedri sõnul mitte Mart Laar, vaid ülekantud tähenduses hoopis traktor: «Ehk siis tehnika ja tehnoloogia areng.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles