Keskkonnaamet taotleb Soomaale rahvusvahelist tunnustust

Sakala
Copy
Soomaa rahvuspark on tuntud oma suurejooneliste üleujutuste poolest.
Soomaa rahvuspark on tuntud oma suurejooneliste üleujutuste poolest. Foto: Mailiis Ollino

Selle nädala jooksul käib Matsalu ja Soomaa rahvusparki vaatamas Euroopa kaitsealade liidu sõltumatu hindaja. Keskkonnaamet taotleb mõlemale turismipiirkonnale säästva turismi kaubamärgi staatust, et aidata kohalikul loodusturismil areneda.

Säästva turismi sertifikaat on Euroopa kaitsealade liidu tunnustus kaitsealade piirkonnas tegutsevatele ettevõtjatele, sest see on loodussäästliku turismi kvaliteedimärk.

"Teisalt toob tunnustus piirkondade edendajatele kaasa kohustuse sellega jätkata, et olla kooskõlas looduskaitseliste eesmärkidega. Teine võtmesõna on kohalike elanike kaasamine," ütles keskkonnaameti looduskaitse osakonna projektijuht Nele Sõber pressiteates.

Välishindaja Rolands Auzinš tutvub esmaspäevast reedeni kestval külaskäigul looduskaitseliste tegevustega mõlema rahvuspargi piirkonnas ning kohtub kohalike ettevõtjate ja omavalitsuste esindajatega.

"Matsalu ja Soomaa piirkond on rahvusparkidest laiemad," sõnas Nele Sõber. "Ehkki paljud kohalikud tooted ja teenused jäävad kaitsealadelt välja, mõjutavad need kaitsealasid siiski. Seetõttu on oluline analüüsida kõiki koostööaspekte nii, et need toetaksid kohalikku majandust, hoides samal ajal piirkonna loodusväärtusi ja kultuuripärandit."

Nii Matsalu kui ka Soomaa turismiedendajad on poolteise aasta jooksul arutanud kohalike sidusrühmade esindajatega piirkondade arengueesmärke ja tegevusi. Kokku on lepitud järgmise viie aasta tegevuskava, mille elluviimine sõltub koostöö tulemuslikkusest.

Euroopa kaitsealade liidu väljatöötatud säästva turismi põhimõtted aitavad tagada kvaliteetse turismiteenuse pakkumise kaitsealadel ja nende lähipiirkonnas. Säästva turismi sertifikaat tõstab sihtkoha rahvusvahelist mainet ning aitab piirkonda tutvustada keskkonnast hoolivatele külalistele.

Soomaa rahvuspargile taotleb keskkonnaamet rahvusvahelist tunnustust esimest korda. Matsalu piirkonnale anti sama kaubamärk 2015. aastal, sel aastal soovitakse staatust uuendada. Tunnustuse saajad selguvad aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles