Vanad andmekandjad tuleks tühjaks teha

Üllar Priks
, reporter
Copy
Mälupulk
Mälupulk Foto: Sille Annuk

Politsei tuletab meelde, et enne oma vanade andmekandjate äraandmist tuleb olla veendunud, et nendes olev on täielikult ära kustutatud. Nii saab vältida tundliku materjali sattumist võõrastesse kätesse, kes seda väljapressimise eesmärgil ära võivad kasutada.

Ida prefektuuri kriminaalbüroo juht Rainet Juuse selgitab, et kuigi prefektuuris on väljapressimiste arv vähenenud, praktiseerivad kurjategijad väljapressimist interneti teel, ähvardades inimesi delikaatsete andmete avaldamisega juhul, kui ei täideta nende soove.

"Paljudel juhtudel on tegemist inimese mõjutamisega, ilma et kurjategijatel oleks reaalselt kannatanu kohta kompromiteerivat materjali. On ka olukordi, kui hooletuse või teadmatuse tõttu satub kurjategijate valdusesse andmeid, mille avaldamine kahjustaks oluliselt inimese mainet. Õnneks ei ole neid juhtumeid palju, kuid hoolikas peab sellegipoolest olema," toonitas kriminaalbüroo juht.

"Üldiselt on kannatanute käitumine olnud ähvardavate kirjade saamise korral ainuõige: nad on kohe ühendust võtnud politseiga. Probleem seisneb aga selles, et kurjategijad kasutavad ära inimeste hooletut digiandmete käitlemist. Järjest rohkem andmeid salvestatakse digitaalselt ning nende kaitsmine on sama oluline kui füüsilise vara eest hoolitsemine. Kui inimene on kindel, et tema andmed on kaitstud, ei pea ta väljapressimisi kartma," rääkis Rainet Juuse.

Kui olete langenud väljapressimise ohvriks, peab kiiresti võtma ühendust politseiga hädaabinumbril 112. Kui teie nutitelefon on sattunud võõra inimese kätte, tuleb viivitamatult andmed võimaluse korral kustutada distantsilt, kasutades selleks ettenähtud rakendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles