Abja-Paluoja on 2021. aastal soome-ugri kultuuripealinn (1)

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Mulgid võtsid võidu vastu Kulla leerimajas.
Mulgid võtsid võidu vastu Kulla leerimajas. Foto: TaaVID Meedia

Kolmapäeva õhtul selgitati videokonverentsi teel välja, kes pälvib 2021. aastal soome-ugri kultuuripealinna tiitli. Võitjaks osutus Abja-Paluoja.

Mulgi kultuuri instituudi juhataja Ave Grenberg ütles vahetult pärast tulemuse teadasaamist Sakalale, et emotsioonid on ülihead. "Me oleme väga rõõmsad. Nüüd alles töö läheb lahti!" lisas ta.

Võitja valiti välja kolmapäeva õhtupoolikul videoülekande kaudu. Koos Abja-Paluojaga võistles tiitli nimel ersalaste küla Podlesnaja Tavla Mordva Vabariigist. Mõlemad kandidaadid tegid põhjaliku venekeelse ettekande, mida kanti üle Facebookis. ­Abja-Paluoja ettekanne tehti Kulla leerimajast. Lõpliku otsuse langetas rahvusvaheline žürii.

Sakala on kirjutanud, et soome-ugri kultuuripealinna valimise eestvedajad Eestis on põlisrahvaste arengu keskus ja soome-ugri rahvaste noorteühendus ning lisaks järgmisesse aastasse planeeritud mitmekülgsetele ettevõtmistele annab see tiitel laiemat kõlapinda soome-ugri rahvaste seas.

Mulgimaa ajalooline pealinn Abja-Paluoja on veidi enam kui tuhande elanikuga vallasisene linn Mulgi vallas, kuid kultuuripealinna programm hõlmab kogu Mulgimaad. Juhtteemaks on mulgi käsitöö, arhailine mulgi muster rahvarõivastel ja tänapäeva tarbeesemetel ning avalikus ruumis.

Mulgi kultuuri instituudi juhataja Ave Grenberg ütles kolmapäeval Sakalas ilmunud loos, et programm näeb tuleval aastal ette 14 kultuuripealinna ettevõtmist, milles oodatakse kaasa lööma soome-ugri rahvaid. Suurimaks neist on Mulgi pidu «Sia ja mia ütenkuun», mida peetakse Karksi mõisa pargis. Sellel astuvad üles soomeugrilaste folkloorirühmad ja külalised Setomaalt, Võrumaalt ja Kihnust.

Veel on plaanis Mulgimaa laste folklooripäev, Mulgimaa lipupäev, Eesti-Läti piiripunkti laat, «Akordionfest», liivlaste endiste maa-aladega tutvumine, Halliste kihelkonna looduslike pühapaikade tutvustamine ja Henrik Adamsoni murdeluulevõistlus.

Seni on soome-ugri kultuuripealinnaks valitud Udmurdi küla Bõgõ (2014), Setomaa küla Obinitsa (2015), Ungari küla Iskaszentgyörgy ja Veszprémi linn (2016), Karjala küla Vuokkiniemi (2017) ja Marimaa küla Untšo (vene keeles Šorunža, 2019) ning Baškortostani küla Miškan (2020). Seekordne tiitlisaaja on järjekorras kaheksas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles