Esro ei oska sooja hinna langust ennustada

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Konkurentsiameti teatel väheneb maagaasi ja põlevkiviõli hinna languse tõttu lähematel kuudel kogu Eestis ka tarbijatele müüdava soojuse hind.


Viljandi soojatootja Esro juhataja Jaan Saar lausus, et on konkurentsiameti sellekohase pöördumise kätte saanud. Samas tunnistas, et ei oska öelda ega klientidele lubada, millal nende katlamajast väljastatava sooja hind langeda võiks.

«Konkurentsiametis on arvutused tehtud ja kui need näitavad, et hinnad kukuvad, siis nii ka juhtub,» lisas ta. Seda, kas jaanuariks välja kuulutatud megavatt-tunni hind võiks Viljandis tegelikult väiksemaks kujuneda, ei saanud Saar lubada.
Kui jaanuarini maksis megavatt-tund käibemaksuga 945 krooni, siis nüüd on hind 1045 krooni.

Konkurentsiamet kooskõlastab kõikidele maagaasi ja põlevkiviõliga töötavatele soojatootjatele hinnavalemi, kus muutuv suurus on maagaasi või põlevkivi hind. Valem kehtib nii olukorras, kus kütuste hinnad tõusevad, kui ka ajal, mil hinnad langevad.

Juhul kui ettevõtted ei täida nendele valemi alusel pandud kohustusi sooja hinda langetada, teeb amet kohustust eiravatele soojusettevõtetele ettekirjutuse. Hinnavalemi arvestamatajätmise puhul on tegemist turgu valitseva seisundi kuritarvitamisega, mille eest on võimalik rakendada sanktsioone konkurentsiseaduse alusel.

Konkurentsiamet on saatnud kõikidele nendele soojusettevõtetele, kelle hinnad on kooskõlastatud valemi alusel, meeldetuletuse, kus juhitakse tähelepanu, et kütuse hinna langusele peab järgnema soojuse hinna langus.

Viljandimaal on sellise kirja saanud peale Esro veel Fortum Termest, kes annab sooja Viiratsi asulale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles