Maanteeamet kutsub kampaaniaga takistama purjus inimese rooli istumist

Alice Lokk
, reporter
Copy
Maanteeamet kutsub inimesi üles takistama oma lähedastel purjus peaga rooli istuma.
Maanteeamet kutsub inimesi üles takistama oma lähedastel purjus peaga rooli istuma. Foto: Sille Annuk

Maanteeamet alustas 5. juulini vältavat ennetuskampaaniat "Omasid ei lasta täis peaga rooli", mille eesmärk on teadvustada, et lähedaste võimuses on alkoholi tarvitanud inimest takistada sõidukirooli istumast.

Maanteeameti pressiteates on kirjas, et tihti tarvitatakse alkoholi kaaslastega, mis tähendab, et enne rooli istumist on olnud kellelgi võimalus purjutaja peatada. Sõpradega peole minnes peaks juba varem läbi mõtlema, kuidas vältida alkoholi tarvitanult sõidukirooli istumist.

Kui inimesel endal ei õnnestu takistada alkoholijoobes lähedast sõitma minemast, tuleb kindlasti abi paluda politseilt, helistades numbril 112. Seda tehes saab ära hoida suurema õnnetuse, mis võib igaveseks muuta nii lähedase kui ka teiste inimeste elu. Mullu helistati enam kui 10 000 korral numbrile 112, et teatada joobes juhist.

Eelmisel aastal tuli sõidukijuhtidel alkomeetrisse puhuda rohkem kui 900 000 korral. Tänu sellele tabati 7149 joobes juhti, kellest 2657 olid kriminaalses joobes. Sõidukijuhtide teadlikkus alkoholi mõjust ja selle lagunemisest organismis ei ole aastatega eriti paranenud. Ikka veel ei teata, kui suure alkoholisisalduse veres tekitab pits viina ja mitu tundi kulub täielikuks kainenemiseks. 

Inimesed alahindavad joodud koguseid ja alkoholi organismis püsimise aega. Kui eelmisel õhtul on joodud alkoholi ja tuntud juba selle mõju, siis ei tasu hommikul usaldada enesetunnet, vaid kontrollida enne rooli istumist alkomeetriga joovet.

Alkoholi väljumist organismist ei saa inimene ise kuidagi kiirendada. Rahva seas on levinud müüdid, et alkoholi lagundamisprotsessi on võimalik kiirendada magades, saunas või külma duši all käies, energiajooki ja kohvi juues või sportides. Need väiteid ei pea paika. Higistamise ja uriini kaudu kaob vaid viis protsenti alkoholist, 95 protsenti tööst teeb ära maks.

Alkohol põhjustab vedelikupuudust, mis toob kaasa iivelduse või oksendamise, lihaskrambid, väsimuse ja peavalu. Seetõttu ei aita ka füüsiline koormus, sest täielikuks kainenemiseks on vaja aega.

Inimesed alahindavad lahjade alkohoolsete jookide tekitatud joovet. Õlu ja siider ei ole karastusjoogid. Näiteks üks pooleliitrine viieprotsendilise alkoholisisaldusega õlu sisaldab 20 grammi puhast alkoholi, samas kui pits viina sisaldab 13 grammi. Selline kogus puhast alkoholi tekitab 85 kilogrammi kaaluval mehel 0,33-promillise ja 65-kilogrammi kaaluval naisel 0,5-promillise joobe.

Alkoholi tarvitamine tekitab paljudes inimestes tunde, et nendega ei juhtu midagi halba, sõidetakse suurtel kiirustel ja turvavööta. Kõik need kolm faktorit ehk alkohol, kiirus ja turvavööta sõit viivad kokkuvõttes suure tõenäosusega raskete tagajärgedega liiklusõnnetuseni. 

Möödunud aastal juhtus joobes sõidukijuhi osalusel 134 inimkannatanuga õnnetust, milles hukkus kümme ja sai vigastada 160 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles