Eriline koolilõpp viis esimese klassi pinki tagasi

Copy

Üheksa aastat tagasi Viljandi Jakobsoni koolis koos kooliteed alustanud Hendrik Koks ja Rasmus Kipp istusid reedel pärast lõputunnistuse saamist korraks samasse pinki, kust nad alustasid. Nende põhikooli lõpp erines üsna suurel määral varasemate lendude omast, sest aktusel oli vähe inimesi ning viimased paar kuud ei saanudki koolis käia.

​Eriolukorra tingimustes peetud aktust nad halvemaks ei pidanud, kuid nad tundsid puudust paralleelklassidest ja aktusejärgsest õnnitlemisest. Põhikoolide ja gümnaasiumide lõpuaktused olid sel aastal teistsugused. Suuremates koolides lõpetas iga klass eraldi ning lennukaaslastega ei saanud koos pilti teha ega neile lilli kinkida. Samuti ei toimunud kätlemist ning aktusest sai osa kolm korda vähem inimesi kui tavaliselt.

Pisikesed aktused

Viljandi linna koolid otsustasid kõikide klasside aktused teha eraldi. Nii pidas Viljandi Jakobsoni kool neli, Kesklinna kool kolm ning Paalalinna kool kaks aktust. Vahepealsel ajal tuulutati ja koristati ruume. Igal õpilasel oli lubatud kaasa võtta kaks külalist ning trügimiste vältimiseks tegid koolid lõpetamistest otseülekande.

Viljandi Jakobsoni kooli lõpetasid reedel Hendrik Koks ja Rasmus Kipp, kelle koolitee algusest oli Sakala fotoarhiivis pilt. «Mäletan seda päeva väga hästi. Jõudsime Rasmusega mõlemad 1. septembril kooli nii hilja, et ainuke vaba pink oli esimene ja sinna me istusime,» meenutas Koks. Poisid on seniajani head sõbrad ning istusid mitmes tunnis koos.

Rasmus Kipp ütles, et aeg on läinud üllatavalt kiiresti ning põhikooli lõpus oleks tahtnud siiski osa saada tavapärasest aktusest ja õnnitlemisest, sõbrad ja sugulased tuli vastu võtta hoopis kodus.

Imelik kooli lõpp

Ka põhikooli lõpueksameid, milleks pikalt valmistuti, sellel aastal ei toimunud. «Eksamid oleks olnud kasulikud, sest siis oleks gümnaasiumisse vähem inimesi kandideerinud ning sissesaamine oleks lihtsam. Praegu on kõik ainult vestluse järgi,» rääkis Hendrik Koks, kellel on plaanis koos Rasmus Kipiga edasi õppima minna Viljandi gümnaasiumisse.

Ka Kipp ütles, et eksamid oleks olnud vajalikud. «Kunagi peame eksameid ju nagunii tegema,» ütles ta ja lisas, et kool lõppes eksamite ärajäämise tõttu nüüd lihtsamalt.

​August Kitzbergi nimelises gümnaasiumis said põhikooli- ja gümnaasiumiõpilased lõputunnistused kätte juba neljapäeval. Kooli direktori Jaak Israeli sõnul oli tänavu lõpetamine ikkagi imelik, sest rahvast oli kolm korda vähem ning puudus tavapärane melu. Direktoril oli lõpetajatest ka natuke kahju, sest lõpuaktus on ikkagi see koht, kus noored saavad esineda ja tõestada teistele, et nad saavad hakkama.​

​Kätlemisest siiski ei pääsetud. «Kui hakkasin esimest diplomit andma, siis see käe andmine käis kuidagi nii automaatselt ja tundus imelik mitte kätt anda,» rääkis Israel ja kinnitas, et pärast igat kätlemist desinfitseeris ta käed.

Sellel nädalal sai Viljandimaal põhikooli lõputunnistuse praegustel andmetel 463 noort. Järgmisel ja ülejärgmisel nädalal saavad lõputunnistuse kätte abituriendid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles