Hallistes sündinud riigimees saab hõbedast mälestusmündi

Margus Haav
, reporter
Copy
Riigimees Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale pühendatud hõbedast meenemündi kavand
Riigimees Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale pühendatud hõbedast meenemündi kavand Foto: Eesti Pank

Eesti Panga nõukogu kinnitas riigimees Friedrich Karl Akelile pühendatud mündi kujunduse. Ringlusse lastakse münt järgmisel aastal. Akeli 150. sünniaastapäevale pühendatud hõbedase meenemündi kujundas Kristo Kooskora. Nõukogu otsustas, et konkursile esitatud töödest oli parim tema kavand, mis kannab pealkirja "Optika".

Võidukavandil on kujutatud fragmenti erakordse diplomaadiandega Karl Friedrich Akeli portreest ja allkirja lehviva trikoloori taustal. Meenemündi range korrapäraga vormivõttestik ja sümboolika viitavad samal ajal nii riigivanema ülesannetes olnud Akeli silmaarsti elukutsele ja isikuomadustele kui tema laiale kontaktivõrgustikule.

Võidutöö autor Kristo Kooskora on lõpetanud Tartu kunstikooli ning omandanud magistrikraadi Eesti kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise erialal. Igapäevase kujundajatöö kõrval tegutseb ta arhitektuuripärandi uurijana ning juhendajana Eesti kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskonnas.

15-eurose nimiväärtusega hõbemündi, mis on pühendatud Eesti riigitegelase, poliitiku, diplomaadi ja arsti Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale, laseb keskpank ringlusse 2021. aastal sügisel. Mündi kujunduskonkursile laekus 23 tööd.  

Riigivanem ja diplomaat Friedrich Karl Akel sündis 1871. aasta 5. septembril Halliste vallas Kaubi mõisa Nosi karjamõisa omaniku pojana. 1924. aastal oli ta Eesti Vabariigi riigivanem. Kolm korda oli Akel eri valitsustes välisminister ning kuulus riigikogu ja rahvuskogu koosseisu. Akel oli pikalt välisteenistuses, esindades Eestit saadikuna Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Saksamaal ja Hollandis. Friedrich Karl Akel hukati 3. juulil 1941 Tallinnas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles