Heimtalis näeb puust ukselukke

Margus Haav
, reporter
Copy
Hiiumaa kodalukk, mis toodi Lübecki muuseumist ERMi aastaks ajaks. Pildil kodalukkude näituse kuraator Heidi Solo.
 
Hiiumaa kodalukk, mis toodi Lübecki muuseumist ERMi aastaks ajaks. Pildil kodalukkude näituse kuraator Heidi Solo.  Foto: Sille Annuk

Heimtali muuseumis avatud kodalukkude näitus tutvustab korraldajate teatel puidust ukselukke, pakub omajagu peamurdmist ja paneb proovile osavuse. Näitus puukäsitöökonkursside parimatest töödest toob meie ette küübid, pitsud ja ummiknõud ning annab au esiisade puutööoskusele.

Kodalukke on näitusel mitukümmend. Igaüks neist on unikaalne, sest talumehed tegid oma ustele lukud ise. Varieeruvad materjalid ja mõõtmed, kuid tööpõhimõte on üks: raskusjõu toimel lukustusdetailide riivistamine. 

"Kodalukud on kasutusel olnud sajandeid ja mõnel pool uste ees seniajani. Vähe on aga neid, kes tänapäeval nendest midagi teavad. Tänapäeva inimene ei oska ettegi kujutada, et ukselukk võib olla ka puust ja seejuures oma eesmärki suurepäraselt täita," rääkis näituse kuraator Heidi Solo ning kutsus kõiki, kes teavad midagi kodalukkudest või kasutavad neid veel praegugi, endaga ühendust võtma aadressil Heidi@magicdesign.ee.

Samuti saab Eesti Rahva Muuseumi Heimtali muuseumis näha esimese, teise ja kolmanda puukäsitöökonkursi võidutöid. Konkursi siht on alati olnud meelitada rohkem inimesi väärtustama esiisade puutööoskust ja rahvakunsti ning looma rahvuslikke puutöötraditsioone kasutades heatasemelisi puitesemeid. Näitusel näeb teiste hulgas Eesti Rahva Muuseumi eripreemia saanud Vello Kaaseni (Saaremaalt) ja Vanameistri auhinna pälvinud Jüri Vainu töid.

Mõlemad näitused on avatud 31. oktoobrini. Heimtali muuseum on avatud teisipäevast laupäevani kella 9–17. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles