Aardekütt käis Lõhavere linnamäe ümber tuhnimas

Margus Haav
, reporter
Copy
Lõhavere linnamäe ümbruses tegutsenud otsimisloata huviline jättis endast maha murumätaste alla tehtud miniatuurseid süvendeid.
Lõhavere linnamäe ümbruses tegutsenud otsimisloata huviline jättis endast maha murumätaste alla tehtud miniatuurseid süvendeid. Foto: Elmo Riig

Ebaseaduslikult tegutsevad aardeotsijad pole muinsuskaitsjatele paraku midagi uut, kuid ühe sellise Lõhavere linnamäel ja selle ümbruses tehtud augud panid spetsialiste oma nahaalsusega hämmastama. Hiljuti leitud kaevamise jäljed asusid linnuse ümber, kuid õnne oli proovitud ka otse linnamäe otsas, kus oli kergitatud küll ainult üht mätast.

«Kaitsevöönd on mälestisest 50 meetrit, osa auke olid üsna piiri peal ning võib arvata, et otsiti muinasajast pärit esemeid, aga ilmselt leidis ta ainult mahapudenenud uuemast ajast pärit münte, mis olid murukamara sees ja panid tema aparaadi piiksuma,» rääkis muinsuskaitseameti Viljandimaa nõunik Anne Kivi. «Lõhavere linnus on üks enim uuritud ja kõige rohkem läbi kaevatud linnuseid. Võimalik, et arheoloogid kaugemas tulevikus sealt üht-teist veel avastavad, tehnika ja teadus ju areneb kogu aeg.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles