Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolakas selgitab enesetapukatset

Poola meedia andmetel oli sõjaväeprokurör Mikolaj Przybyl saanud tapmisähvardusi, kuid ta ise väidab, et tahtis enesetappu üritades kaitsta teisi sõjaväeprokuröre.

«Mind ajendasid [enesetapukatseks] juhtumid, mida ma uurin: neist üks, kõige tõsisem, puudutab Poola sõjaväe finantsküsimusi,» ütles peahaavaga haiglasse viidud Przybyl eile.

Tema sõnul käsitleb see juhtum riigi sõjaväe korruptsiooni, kuid ta ei täpsustanud üksikasju. Poola raadio teatel uurib sõjaväeprokuratuur kolme suurt pettuse ja väljapressimise juhtumit, aga nende detaile ei avalikustatud.

Przybyl ütles, et püüdis enesetappu üritades takistada sõjaväeprokuratuuri struktuuri muutmist. Nimelt on kavas kärpida sõjaväeprokuröride ametikohti ning asendada neist paljud tsiviilprokuröridega.

«Kaitsesin oma kaaslasi, kes teevad suurepärast tööd. Tahtsin, et prokuratuur säiliks,» kinnitas Przybyl. Tema sõnul on avaldatud sõjaväeprokuröride ametikohtade kaotamiseks otsest survet, aga ta ei täpsustanud, kes seda on nõudnud.

Poola meedial on andmeid, nagu oleks polkovnik Przybyl saanud tapmisähvardusi. Tundmatud kurjategijad olid mitu korda rünnanud tema autot ja tapnud tema koera.
Przybyl tunnistas end teadvat, et tema pea eest on välja pandud miljon zlotti (üle 250 000 euro). Peale korruptsioonijuhtumite uuris ta ka 2010. aasta Smolenski lennukatastroofi, mis nõudis toonase presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 Poola ühiskonnategelase elu.

Karmi ja pädeva uurijana tuntud Przybyl ei täpsustanud, kes võiks tema arvates olla tapmisähvarduste taga ning miks tema elu kallale kiputi.

Przybyl tulistas end Poznanis üleeile hommikul pressikonverentsi ajal. Pressikonverentsil tehti viieminutine vaheaeg ning ajakirjanikel paluti väljuda, et ruumi saaks tuulutada. Kohe pärast seda kostis lask.

Suurbritannia ehitab raudteid

Suurbritannia valitsus kiitis eile heaks 33 miljardit naela maksva projekti, mis näeb ette rajada Londoni ja Põhja-Inglismaa linnade vahele kiirraudteeühendus. Kiirraudteeliinid peavad olema valmis aastaks 2026.

See on pärast kiirteede rajamist Suurbritannia kõige tähtsam transporditaristu projekt, tõdes transpordiministeeriumi riigisekretär Justine Greening.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles