Lähiajal Viljandimaal: kaitsealade päev, töötuba ja orienteerumispäevak

Alice Lokk
, reporter
Copy
Soomaal peetakse sel pühapäeval kaitsealade päeva. Tipu looduskool pakub peredele palju tegevust. Pildil ühepuulootsiku tegemise töötuba Tipu looduskoolis.
Soomaal peetakse sel pühapäeval kaitsealade päeva. Tipu looduskool pakub peredele palju tegevust. Pildil ühepuulootsiku tegemise töötuba Tipu looduskoolis. Foto: Elmo Riig

Pärast eriolukorra lõppu hakatakse Viljandimaa eri paigus taas vaikselt üritusi korraldama.

Kolmapäeval, 20. mail kell 17 algab neljanda hooaja esimene  orienteerumispäevak. Võistluskeskus on Kitzbergi  gümnaasiumis. Võistlusmaastikuks on Karksi-Nuia territoorium. Finiš suletakse kell 20. Osalema on oodatud nii orienteerumishuvilised kui ka need, kes pole varem selle spordialaga kokku puutunud. Soovijatele antakse enne starti orienteerumise algõpe.

Registreerimine on võistluskeskuses enne starti.

Soomaa turismiettevõtted ootavad inimesi külla Euroopa kaitsealade päeval, 24. mail. Programmides osalemine vajab eelnevat registreerumist.

Tipu looduskooli perepäeval meisterdatakse lindude pesakaste ja väikseid putukahotelle. Looduskooli õuealal saab püüda vee-elustikku, avastada maailma mikroskoobi all, proovile panna oma maitsmismeel, harjutada karkudega käimist, panna proovile oma teadmised kaitsealadest ning uudistada loomi. Korraga võib looduskooli õuealal toimetada kaks perekonda.

Piesta Kuusikaru talu maheõunaaias räägitakse, miks ja kuidas hoida loodust oma koduõuel. Uuritakse, millised taimed õunaaias juba praegu saaki annavad, ning vaadatakse, kuidas mesilased õunapuuõitest rõõmu tunnevad. 

Tori siidritalu kutsub vaatama, mida on jõutud rajada viie aastaga, kui suureks on õunapuud selle ajaga kasvanud ning kuidas kaitstakse üle tuhande taimega viinamarjaistandikku ilmavigurite eest.

Villa River Rose kutsub jalutuskäigule Jõesuu külla, jõgede kallastele ja sildadele. Räägitakse külalistemaja lugudest ja tegemistest.

Soomaa Wild viib rahvuspargi metsikusse loodusesse ja kohtadesse, kuhu tavaliselt rändurid ei satu. Avastatakse kadunud küla, seigeldakse Leetva laanes ja käiakse suures Kuresoos. 

Riisa Rantšos viib lootsikumeister Priit-Kalev Partsi poeg Tõru-Tõnn Parts huvilisi ühepuulootsikuga sõitma Halliste jõele. Samuti tehakse kanuumatku Pärnu ja Raudna jõel. 

21. mail, neljapäeval kell 18 algab Paistu Maarja kirikus taevaminemispüha õhtukontsert-palvus armulauaga.

29. mail on Viljandi järvel aerulaudadega valgusmatk. Matk algab instrueerimisega, ohutuse tagab kogenud instruktor, kes matkalistega kaasa sõidab ning vajaduse korral õpetussõnu jagab. Matka alustatakse Viljandi järve rannalt. Matk sisaldab lisaks aerulauale ja ohutusvarustusele instrueerimist ning juhendamist vee peal.

31. mail on Viljandi linnaraamatukogus Mulgi arhailise tikandi töötuba. Juhendaja on Tallinna ülikooli rahvusliku tekstiili õppeõud Tiia Artla. Rühma suurus on kümme inimest. Kaasa tuleb võtta linane või villane aluskangas, värvilised villased lõngad, nõel, käärid, tikkimisraam, nööpnõelad, pliiats, kopeer ja mõned valged A4 paberid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles