Vereloovutajad annetavad kriisi kiuste

Eget Velleste
, reporter
Copy
Doonoripäev
Doonoripäev Foto: Dmitri Kotjuh

Sakala keskuses annetas esmaspäeval verd poolsada inimest. Verekeskuse juhi sõnul ei ole viljandlased kartnud kriisi ajal verd loovutada ja viimaste kuude doonoripäevadel osalejate arv on püsinud stabiilne.

"Viljandi doonorid on väga lahked ja head," kiitis Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse direktor Helve König. Kriisi alguses oli keskuses kartus, et inimesi ei tule verd andma. See osutus ekslikuks, sest viimase kahe kuu jooksul on neljal Viljandi doonoripäeval käinud enam kui 220 annetajat.

Königi arvates on annetajate arv püsinud ehk seetõttu, et inimestel on rohkem vabadust oma aega planeerida ning puuduvad võimalused kuhugi sõita.

Lisaks võisid julgustavalt mõjuda verekeskuse lisameetmed viiruse leviku tõkestamiseks ja kindlad nõuded vere loovutamiseks. Nimelt antakse praegu igale doonorile mask ning palutakse desinfitseerida käed, peale selle tuleb kinnitada, et annetaja ei ole kokku puutunud ühegi koroonahaigega ega ole ise viimase 28 päeva jooksul viirust põdenud või kahe nädala jooksul Saaremaal käinud. Väikseimagi haiguskahtluse korral verd anda ei saa.

Königi teatel on verekeskuse doonorid enamasti püsiannetajad, kes vereandmise tingimusi juba tunnevad, ja seetõttu on vähe neid, kelle verd mõnel põhjusel võtta ei saa.

Verekeskuse varud on direktori sõnul praegu väga head. Kliinikumist varustatakse verega kogu Lõuna-Eestit. König ennustas, et plaanilise ravi taastamisega suureneb verevajadus veelgi ning vajadusele reageeritakse operatiivselt.

Viljandis on järgmine doonoripäev planeeritud 28. maiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles