Kristo Galeta sai seitsme kuu pikkuse pausi järel taas kuuli tõugata

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kristo Galeta ei saanud seitse kuud vigastuse tõttu kuuli tõugata. Nüüd võib ta uuesti alustada.
Kristo Galeta ei saanud seitse kuud vigastuse tõttu kuuli tõugata. Nüüd võib ta uuesti alustada. Foto: Tairo Lutter

Viljandimaa eelmise aasta parim meessportlane, paar päeva enne maailmameistrivõistlusi jalga vigastanud Kristo Galeta tegi laupäeval esimese kuulitõuke pärast vigastusest paranemist. Esialgu väikese kiiruse pealt ning võimalikult palju jalga hoides.

Terve talve on Galeta saanud treenida ülakeha ning nagu ta ise ütles, pole ta varem nii heas füüsilises seisus olnudki. Tema sotsiaalmeediakontole laaditud treeningvideotest on näha, kuidas ta surub lamades kolm korda järjest sirgetele kätele 190-kilogrammist ja seejärel kaks korda järjest 215-kilogrammist kangi.

Paraku pole olümpia nimel treeniv Galeta saanud aprilli lõpust ka kangitreeningut teha, sest olümpiasportlastele seni avatud olnud kangisaal Tallinnas suleti. Sel nädalal loodab ta taas jõusaali pääseda. Õigemini on see üks Kadrioru kuur, kus on üsna vanad kangid ja hantlid.

Kuulitõukeringis hakkab Galeta nüüdsest taas käima, kuid esialgu on treeningud rahulikud, et vasakut jalga võimalikult vähe koormata. «Kaks päeva järjest teha ei saa, sest jalg jääb valusaks,» tunnistas ta.

Võistlusi pole lähiajal ette näha ning pole võimatu, et sel suvel Galetat võistlemas ei näegi. «Pean treeneriga aru pidama, aga minu eesmärk on tuleval aastal,» lausus ta. Nimelt saab alates detsembrist hakata täitma olümpianormi. Galeta eesmärk on see täita varakevadel, et siis rahulikult Tōkyō mängudeks valmistuda.

Mullu suutis Kristo Galeta püstitada uue Eesti kuulitõukerekordi 20.76. Eelmine rekord oli püsinud juba 40 aastat Heino Silla nimel. Esimest korda elus pääses Galeta ka tiitlivõistlustele. Ta sõitis Katari pealinna Dohasse kohale, kuid vigastas siis jalga ning oktoobri esimestel päevadel peetud võistlusel startida ei saanudki. Olümpiale pääsuks peab Galeta kuuli tõukama 21.10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles