Viljandi muuseum, vana veetorn ja Kondase keskus avavad taas uksed, Sakala keskus ja noortetuba jäävad eriolukorra lõpuni suletuks

Üllar Priks
, reporter
Copy
Viljandi vana veetorn
 
Viljandi vana veetorn  Foto: Elmo Riig

Sel nädalal avavad Viljandis jälle uksed muuseum, Kondase keskus ja vana veetorn. Muuseum ja Kondase keskus on lahti teisipäevast ning veetorni pääseb laupäevast.

Viljandi muuseumi direktori Jaak Pihlaku sõnul tehakse esimese hooga lahti ekspositsiooniosa ning lugemissaal ja fondid avatakse pisut hiljem. Mõistagi kehtivad külalistele eriolukorra nõuded: teistest tuleb turvalisse kaugusse hoida ning käsi desinfitseerida.

Pihlak kinnitas, et muuseumi fassaadi ehitustööd väljapanekute juurde pääsemist ei takista. "Just praegu tegelemegi siin ukse ümbruse korrastamise ja turvamisega," lausus ta ning lisas, et lahtiolekuajad jäävad asutusel samasugused, kui need olid enne eriolukorra kehtestamist, ehk siis pühapäeval ja esmaspäeval majja ei pääse. "Kui varem olime plaaninud suvehooajal muuseumi avatuna hoida seitsmel päeval nädalas, siis selle mõtte rikkus koroona küll ära."

Viljandi Sakala keskuse direktori Jaanus Kuke sõnul soovitakse kultuuriasutusi kinni hoida nii vähe kui võimalik. "Oleme seetõttu valmis avama vana veetorni ja Kondase keskuse, et inimestel oleks piiratud liikumiskeskkonnas mõned valikuvõimalused juures. Tõsi, korraga pääseb nii veetorni kui ka Kondase keskusesse vähem rahvast, kui me harjunud oleme, aga loodan, et inimesed seda võimalust ikkagi kasutavad," rääkis ta.

Vana veetorn ootab püsiekspositsiooni ja kaunist vaadet nautima 16. maist.

Kondase keskuse kuraator-juhataja Mari Vallikivi ütles, et keskus avatakse 12. mail kriisiajaeelses olekus, kuid juba juuni alguses on kavas uusi väljapanekuid. "Kiire plaanide ümbertegemine pole meie praktikas tegelikult midagi uut. Ja igas kriisis on kindlasti ka midagi head. Nimelt olen saanud tegelda meie kunstikogu korrastamisega, et seda avalikuks muuta, ning uue kodulehekülje ehitamise ja e-poe avamise ettevalmistamisega," kõneles ta. "Kondase keskuse kevadised ja suvised näituse- ja ürituseplaanid on eriolukorra tõttu muutunud. Paul Kondase 120 aasta juubeli üritused on esialgu edasi lükatud sügisesse. Kolmest suvisest välisnäitusest on praegu kindel, et Berliinis ja Tel Avivis resideeruva kunstniku näitus lükkub järgmisesse aastasse. Helsingisse kohaletoodud tööd näitusele "Dorti ja lilli" ootavad kättesaamise võimalust ning Venemaalt tulema pidanud näitus ootab piiride avanemist. Nende välisnäituste ettevalmistamine on kestnud pikka aega ja loodame, et see ei ole olnud päris tühi töö."

Kondase keskuse ekspositsioone pääseb korraga vaatama kuni 15 inimest, veetorni saab korraga siseneda kaks inimest või üks perekond. Kõigil palutakse mõlemas kohas kanda maski või mõnd muud hingamisteid kaitsvat katet, hoida näitusesaalides teistega distantsi ning desinfitseerida käsi nii näitusele tulles kui ka sealt lahkudes. Kondase keskus ja Viljandi vana veetorn on avatud oma tavapärasel ajal. 

Sakala keskus ja avatud noortetuba jäävad eriolukorra lõpuni suletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles