Priit Toobal: kahtlustus on naeruväärne

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järva- ja Viljandimaalt riigikogusse valitud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kinnitas eile, et tema südametunnistus on puhas.
Järva- ja Viljandimaalt riigikogusse valitud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kinnitas eile, et tema südametunnistus on puhas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Möödunud nädala lõpul mõjuvõimuga kauplemise kahtlustuse saanud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kinnitab, et tema südametunnistus on puhas ning tal pole midagi varjata. Kahtlustuse sisu peab Toobal naeruväärseks.

Eile hommikul Kuku raadiole antud intervjuus kinnitas Järva- ja Viljandimaalt riigikogusse valitud ning Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juhatuse aseesimeheks olev Toobal ühtlasi, et parlamendist taanduda ta ei kavatse.

«Tagasiastumisest rääkida pole mõtet enne, kui asi on kohtusse jõudnud. Eesti Vabariigis saab süüd mõista üksnes kohus ja ei mina ega Ester Tuiksoo langeta otsuseid oma riigikogu liikme staatuse osas üksnes prokuratuuri otsustest ja käikudest lähtudes,» lausus ta raadiole antud usutluses.

Riigiprokuratuuri kahtlustus, et Toobal ning tema erakonnakaaslane ja kolleeg Ester Tuiksoo on ametipositsiooniga kaasnevat mõjuvõimu kuritarvitanud, jõudis meediasse möödunud laupäeval. Päev varem otsisid kaitsepolitsei ametnikud läbi Keskerakonna peakontori Tallinnas Toom-Rüütli tänaval, sihtasutuse Tallinn 2011 kontori ja Priit Toobali kodu.

Kahtlustatavad kuulati üle

Kaitsepolitsei kuulas eile Priit Toobali koos Ester Tuiksooga üle. Seejärel avaldas riigiprokuratuur ka kahtlustuse täpsema sisu, mida seni avalikkuse eest varjul oli hoitud.
Kahtlustuse kohaselt mõjutasid Toobal ja Tuiksoo projekti «Tallinn 2011» üritustele teenuseid tellivaid ametnikke ning plaanisid mõjutada teiste projektide finantseerimisotsuste vastuvõtjaid.

Riigiprokuratuuri teate järgi kasutas Ester Tuiksoo ebaseaduslikult oma ametikohast tulenevat võimu ning mõjutas näiteks Jüri Luige palvel sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et too organiseeriks Jüri Luigele võimaluse rentida kultuuripealinna üritusteks heli- ja valgustehnikat ning korraldada ilutulestikku.

Riigiprokuratuuri andmete kohaselt küsis Ester Tuiksoo Võrumaa ettevõtjalt Jüri Luigelt vastutasuks, et too maksaks osa teenuse eest saadud tulust Priit Toobalile Eesti Keskerakonna toetuseks. Kahtlustuse järgi sai Toobal Luigelt sularahas 600 eurot.

Pressiteates tõi riigiprokuratuur põhjenduseks, miks kahtlustuse sisu varem ei selgitatud, selle, et enne täpsemat kommenteerimist sooviti Toobal ja Tuiksoo ära kuulata.

Priit Toobal lausus eile õhtupoolikul «Sakalale», et kahtlustuse sisu on naeruväärne, ning ütles end olevat endiselt seda meelt, et sellel on koalitsioonipoliitikute skandaalide kinnimätsimise maik juures.

«Kas meedia räägib täna (eile — toimetus) IRL-i elamisloaskandaalist? Ei, kõik räägivad Tuiksoost ja Toobalist!» lausus Keskerakonna peasekretär.

Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese hinnangul kinnitab kõnealune juhtum taas, et erakondade rahastamine peab olema läbipaistev, seaduslik ja kontrollitav.

«Erakondade rahastamise kontroll peab kindlustama, et avalik võim ei ole ostetav,» sõnas Ilves eile edastatud teates.

Erakonna juhatus avaldas toetust

Toobali ja Tuiksoo osas seisukoha võtmiseks kogunenud Keskerakonna juhatus otsustas, et erakond toetab skandaali keskmesse sattunud liikmeid.

«Eesti Keskerakonna juhatus otsustas toetada juhatuse liikmeid Priit Toobalit ja Ester Tuiksood nende vastu toime pandud provokatsiooni tõrjumises ja anda neile igasugust abi alusetute süüdistuste ümberlükkamiseks,» seisab juhatuse avalduses. Otsus võeti erakonna pressiteate kohaselt vastu ühel häälel.

Priit Toobal lisas, et kindlasti ei jäta Keskerakond asja niisama, vaid kavatseb enda eest seista.

«Me ei ole selline seltskond, kes laseb pea norgu ja ütleb, et oleme süüdi, kuigi tegelikult ei ole. Meie anname vajaduse korral enda kaitseks vastu hambaid,» lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles