Eri ilmakaartes joostud võistlusel oli rekordarv osalejaid

Priscilla Õmblus
Copy
Karksi-Nuia maanteejooksul osalejatel tuli seekord endil aeg ja distants üles märkida. Märgi pani maha ka üks jooksu korraldajaid Jaak Israel, kes läbis kümnekilomeetrise põhidistantsi.
Karksi-Nuia maanteejooksul osalejatel tuli seekord endil aeg ja distants üles märkida. Märgi pani maha ka üks jooksu korraldajaid Jaak Israel, kes läbis kümnekilomeetrise põhidistantsi. Foto: Erakogu

Traditsiooniliselt aprillis Karksi-Nuias peetavate maakonna maanteejooksu meistrivõistluste ajavõtt kolis eriolukorra tõttu staadionilt iga võistlusel osaleja ekraanile. Osalejaid oli aga erakordselt palju.

"Kui muidu on jooksjaid sada või kakssada, siis tänavu püstitati kindlasti rekord: osales 316 jooksjat," rõõmustas üks jooksu korraldajaid, spordiklubi Karksi Sport juht Jaak Israel. "Ei ole halba ilma heata. Seega kui saame jälle võistelda, korraldatakse võistlust edasi ka neile, kes kohale tulla ei saa."

Kui tavapäraselt antakse maanteejooksu start Karksi-Nuia staadionilt, siis tänavu 25. ja 26. aprillil veebis peetud jooksul said osalejad stardi- ja finišipunkti ise valida. "Joosti nii Eesti erinevates kohtades kui Prantsusmaal, Šveitsis, Inglismaal ja Tšehhis," rääkis Israel. "Kõige noorem jooksja oli kaheaastane ja kõige vanem 75-aastane."

Põhidistants oli 10 kilomeetrit, lühem 5 kilomeetrit ja lapsed silkasid 500 meetrit. "Seekord oli rohkem harrastajaid ja lapsi kui muidu. Et praegu võistlusi pole, oli see hea võimalus ikkagi võistelda," rääkis Israel ning meenutas, kuidas maanteejooks sai alguse koolivõistlusest.

Põhidistantsi läbis 78 ja viiekilomeetrise raja 170 inimest ning lastejooksul oli 68 osalejat. Kui põhidistantsil oli mehi ja naisi täpselt pooleks (39), siis lühemal jooksumaal lippas 102 naist ja tütarlast ning 68 meest ja noormeest.

Olgugi et tänavu võitjatele medaleid kaela ei riputatud, said osalejad nime lõpuprotokolli ja diplomi avutiekraanile. Jaak Israeli sõnul löödi jooksus kaasa pigem võistlusnälja kustutamiseks. "Kes läks aega jooksma, kes niisama nautima," nentis ta. Joosti aususe peale: distants tuli igal osalejal endal maha mõõta ja aeg fikseerida.

Põhidistantsi parima aja meeste arvestuses jooksis Eero Maling (38.27), kes oli osalemiskohaks märkinud Karksi-Nuia staadioni. Talle järgnesid Margo Parts (40.44) ja Erki Maling (41.12).

Põhidistantsi läbis ka motosportlane Kert Varik, kes jooksis mööda Ainja-Karksi maanteed ning lõpetas meeste arvestuses seitsmendana (45.37). "Kert jooksis hea aja. Nüüd ongi väljakutse see järgmisel aastal üle joosta," ütles naerdes Jaak Israel. Tema tuli seitsmendaks meesveteranide hulgas. Selles arvestuses võitis ajaga 43.05 Staieri esindaja Alar Kaar, kes oli jooksumaaks valinud vana raudteetammi.

Naiste seas oli põhidistantsil väledaim Helen Akenpärg, kes jooksis Suure-Jaanist Vastemõisa poole ajaga 50.43. Talle järgnesid Karksis jooksnud Sigrid Koorep (54.02) ja Tallinnas Pirital silganud Paula-Brit Siimar (54.59). Naisveteranide klassis oli parim Moonika Kitt (45.17).

Viiekilomeetrisel distantsil tulid noorte vanuseklasside võitjateks Kevin Pormeister (20.18, PU14) ja Hedi Andre (20.20, TU14), Rasmus Boisen (19.10, PU16) ja Hanna-Liisa Värik (21.08, TU16) ning Andreas Hantson (19.35, PU18) ja Margaret Kalm (21.21, TU18). Meeste arvestuses võitis Mairo Tänav 18.35-ga ja naistest Inga Kree 20.12-ga.

Jaak Israeli sõnul oli tagasiside jooksjatelt hea ja inspireeriv. "Emotsioonid olid kõigil ülevad ning avaldati head meelt selle üle, et võistlus sundis minema ja ennast natuke liigutama," rääkis ta. Tänu rohkele osavõtule võib Israeli sõnul oodata mais ka  jalgrattavõistlust samal moel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles