Miks impeerium surema pidi?

Margus Haav
, reporter
Copy
Peterburi tänav täpselt 103 aastat tagasi. Üks demonstratsioon vaheldus teisega üsna sageli.
Peterburi tänav täpselt 103 aastat tagasi. Üks demonstratsioon vaheldus teisega üsna sageli. Foto: Shutterstock

Miks hävis Vene impeerium XX sajandi hakul, kui ometi just seda perioodi peetakse impeeriumi ajaloo jooksul kõige õnnelikumaks? Kust tuli see olemise talumatu surve, milleks toonane superriik valmis polnud?

Olen alati aukartusega vaadanud inimeste poole, kes on söandanud ette võtta midagi nii kapitaalset kui mõne impeeriumi ajaloo lahtiseletamine ja -mõtestamine. Auhinnatud ajakirjanik Mihhail Zõgar märgib oma teosele siiski igaks juhuks saateks, et ta ei vaadelnud mitte niivõrd Vene riigi, kuivõrd Vene ühiskonna ajalugu aastatel 1900 – 1917. Kuidas seda aga teha?

Ajalugu on inimeste nägu

Zõgar on valinud selleks kirju ja mahuka galerii persoone eri elualadelt. Intervjueerida pole neid enam võimalik, nii tuleb usaldada neist järelejäänud päevikuid, kirju ja memuaare, samuti nende ülekuulamistel antud tunnistusi. Paraku on selle kraamiga nõnda, et paljud inimesed on valetanud. Ja mitte ainult ülekuulamistel. Eriti on valetatud memuaarides. Samas nendib Zõgar, et paljud on valetanud, ise mitte sugugi kaheldes selles, et nad räägivad tõtt. Kirjuta siis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles