Linnapea on uue direktori suhtes ootlik

Eget Velleste
, reporter
Copy
Viljandi linnapea Madis Timpson soovib uuele direktorile ametiajaks jõudu ja tugevat meeskonda. «Ilma selleta ei tee mitte midagi,» sõnas meer.
Viljandi linnapea Madis Timpson soovib uuele direktorile ametiajaks jõudu ja tugevat meeskonda. «Ilma selleta ei tee mitte midagi,» sõnas meer. Foto: Elmo Riig

Reede pärastlõunal valiti Viljandi kultuuriakadeemiale järgnevaks viieks aastaks direktor. Ametikohustus langes Juko-Mart Kõlarile, kes on töötamisperioodi ühe eesmärgina nimetanud tõhusamat koostööd kohalikul tasandil. Viljandi linnapea Madis Timpson jagas mõtteid linna ja akadeemia koostööst ning arvamust uuest direktorist.

Madis Timpson, kas te jälgisite kultuuriakadeemia uue direktori valimisprotsessi?

Mitte liiga lähedalt, ma olen Sakalast lugenud mõlema mehe mõtteid, aga ei ole sügavuti nende plusse ja miinuseid analüüsinud. Pealegi ei ole linnal valimisel sõnaõigust, sest seekord valis direktori senat, kuhu mina ei kuulu.

Linna ja akadeemia sidemed on võrdlemisi tihedad, mis te arvate, kas linnal peaks oma esindaja valijameeste hulgas olema?

Ma ei oska öelda, ma ennast halvasti ei tunne. Ülikool on suur ja tarku inimesi täis, kes teavad ise, kuidas on parem.

Direktorisõelale jäid kaks kandidaati, kumba te neist pooldasite?

Mul enda eelistust ei olnud, aga elukogemuse pinnalt arvasin, et Kõlar võidab. Pakkusin ühele ajakirjanikule ka kihlvedu sellel teemal. Kõhutunne ütles, et Kõlar valitakse – ta oli rohkem akadeemiaga seotud.

Kas te olete Kõlariga tutvunud?

Ma olen temaga aktustel kokku puutunud. Kindlasti kohtume pärast kriisi, aga ma olen kindel, et ta saab hästi hakkama.

Kultuuriakadeemia praegune direktor Iñaki Sandoval rääkis mitu korda meedias akadeemia rahanappusest. Sandoval tõi näite Pärnu linna ja sealse kolledži läbirääkimistest, kus linn oli valmis kohalikku kolledžit mitmesaja tuhande euroga toetama. (Pärnu linna 2020. aasta eelarves on linn kolledžile toetust andnud 500 000 eurot – toimetus) Miks Viljandi linn ei toeta kohalikku akadeemiat nii nagu Pärnu?

Ma ei ole kindel, et see väide on tõsi. Peast ütlen, aga minu arvates tuli see maakonna arendusraha arvelt. Nagu Kõlar oma visioonis kirjutas, siis on kultuuriakadeemia eelarve maht jäänud viimasel viiel aastal samaks ning projektirahade osakaal on vähenenud. Loogiline, et kui raha juurde ei panda, siis tekib rahapuudus. Samas ei ole linn öelnud, et me ei toeta. Ma arvan, et sellel teemal peab rääkima ning see peab sisaldama mõtteid väärtuspakkumisest. Samas kultuuriakadeemia ei ole ainult linna värk.

Millised on linna ootused kultuuriakadeemiaga koostöö tegemiseks?

Peast ei tea, aga pärast kriisi räägime nendega. Kõlari nägemuses on see, et kultuuriakadeemia loob regionaalse arenduskeskuse. Ma arvan, et ka välistudengeid võiks olla rohkem kui praegu, aga see ei tohiks olla prioriteet.

Mida linn kultuuriakadeemialt ootab ja kas midagi peaks muutuma?

Ei, praegune koostöö ei ole üldse kehv, kultuuriakadeemia tudengid esitavad meile projektitaotlusi ja nad on meile ürituste korraldamisel abiks ning samuti katsume abiks olla meie nendele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles