Haigekassa alustab mais esimese kolme haiguspäeva hüvitamist

Eget Velleste
, reporter
Copy
Teavituse saajate hulka lisandusid puudega inimese hooldajad, loometoetuse saajad, doktorandid, ülalpeetavad abikaasad, lapsi kasvatavad mittetöötavad vanemad, töötud, töötu abiraha saajad ja ajateenijad.
Teavituse saajate hulka lisandusid puudega inimese hooldajad, loometoetuse saajad, doktorandid, ülalpeetavad abikaasad, lapsi kasvatavad mittetöötavad vanemad, töötud, töötu abiraha saajad ja ajateenijad. Foto: Liis Treimann

Valitsus kiitis eilsel istungil heaks määruse, millega kehtestati eriolukorra ajal esimeste haiguspäevade hüvitamise tingimused, ning määruse jõustumisel alustab haigekassa tagasiulatuvalt esimese kolme haiguspäeva hüvitamist hiljemalt 4. mail.

Valitsus otsustas eriolukorra ajal hüvitada haiguslehel olijale esimesed kolm haiguspäeva, mis tavaolukorras hüvitamisele ei kuulu. Esimesed kolm haiguspäeva hüvitatakse tagasiulatuvalt kõigile, kelle haigusleht avati alates 13. märtsist, ja see erisus kehtib haiguslehtede puhul, mis avatakse eriolukorra lõpuni.

Hüvitise määr on 70 protsenti inimese kalendripäeva keskmisest tulust. Tööandjal säilib kohustus hüvitada töötajale neljas kuni kaheksas haiguspäev.

Haigekassa alustab täna eriolukorra algusest ootel olnud pikemate kui üheksapäevaste haiguslehtede hüvitamist. Alla kaheksapäevaste lehtede esimesed kolm päeva hüvitatakse alates maikuust.

Haigekassa teeb inimesele ülekande sellele pangakontole, mille too kirja pannud eesti.ee teenuses valiku "Minu arvelduskonto ja andmed haigekassas" all. Neile, kes ei ole oma kontot märkinud, ei saa haigekassa ülekannet teha ning sellest tulenevalt palub haigekassa inimestel oma pangakonto andmete õigsus üle kontrollida.

Hoolduslehti ja sünnituslehti muudatus ei puuduta, sest neid rahastab haigekassa endiselt alates esimesest töövabastuse päevast ja hoolduslehtede puhul 80 protsendi ulatuses hooldaja eelmise aasta keskmisest töötasust.

Esimese kolme haiguspäeva täiendavaks hüvitamiseks suunab riik haigekassasse lisaraha üle seitsme miljoni euro. Kokku suureneb haigushüvitiste kulu võrreldes prognoosituga üle 40 miljoni euro tulenevalt haigus- ja hoolduslehtede tavapärasest suuremast kasutusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles