Ühendlabori direktor Anu Tamm selgitab, miks Eestis koroona kiiranalüüsi teha ei saa

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Ühendlabori direktori Anu Tamme sõnul ei tehtaks ühendlaboris kiiranalüüse. Need polegi laboritele mõeldud ja nende probleem on see, et vastused ei jõuaks riiklikesse andmebaasidesse.
Ühendlabori direktori Anu Tamme sõnul ei tehtaks ühendlaboris kiiranalüüse. Need polegi laboritele mõeldud ja nende probleem on see, et vastused ei jõuaks riiklikesse andmebaasidesse. Foto: Erakogu

​Suurt osa koroonaproove analüüsitakse Tartu ülikooli kliinikumi ühendlaboris. Kui kaua võtab ühe tavaanalüüsi tegemine aega, millised on kiiranalüüsi head ja halvad küljed, rääkis ühendlabori direktor Anu Tamm.

Anu Tamm, kellele on üldlabor mõeldud?

​Ühelt poolt oleme tavaline kliiniline labor, hästi automatiseeritud ning väga hea infosüsteemiga. Teisalt on meie ampluaa ebatavaliselt lai: teeme veredoonorite analüüse, koesobivusanalüüse, voolu­tsütomeetriat, tsütogeneetilisi, molekulaargeneetilisi ja paljusid teisi analüüse. Pole päris tavaline, et niisuguses väikses laboris tegeldakse selle kõigega. See aitab meil aga orienteeruda väga paljudes valdkondades ning nii tegid meie koesobivusanalüüside ja geneetikakeskuse spetsialistid kiire ümberlülituse koroonaviiruse analüüsidele. Sestap jagub meil kvalifitseeritud personali ka selles olukorras piisavalt. Labor teenindab Tartu ülikooli kliinikumi haiglaid ning paljusid Tartu ja Tartu ümbruse perearste ja kliinikuid. Lõuna-Eesti haiglad saadavad meile oma analüüsid, mida kohapeal ei tehta. Meie väga laia ampluaa tõttu, eriti geneetika vallas, saame tellimusi kõigist suurtest haiglatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles