Kasutatud kaitsemaske ei tohi hooletult ära visata

Alice Lokk
, reporter
Copy
Keskkonnaministeerium paneb inimestele südamele, et nad oleksid pärast poeskäiku ühekordset maski ära visates hoolikad. Riidest maske tuleb pärast iga kasutuskorda pesta masinas.
Keskkonnaministeerium paneb inimestele südamele, et nad oleksid pärast poeskäiku ühekordset maski ära visates hoolikad. Riidest maske tuleb pärast iga kasutuskorda pesta masinas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Nüüd, mil üha enam inimesi kannab kaitsemaski, on tekkinud uus mure: maske ja kummikindaid ei visata ära, vaid need jäetakse vedelema nii tänavatele kui poodidesse. Keskkonnaministeerium tuletab meelde, et kasutatud maskidesse ei tohi suhtuda hooletult.

Keskkonnaministeeriumi pressiteates on selgitatud, et ühekordsed maskid tuleb ära visata kinnisesse kilekotti pakendatuna, et need ei saaks võimalikku nakkust levitada. Keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma ütles, et maskibuumi puhkedes on üha enam näha, kuidas need lendavad pärast kasutamist poe kõrvale lahtisesse prügikasti, jäetakse ostukorvi või visatakse hoolimatult kuhu tahes.

"On tõesti soovitus, et maskid ja kindad tuleb kohe ära visata, sest nii saab vältida võimaliku viiruse toomist autosse ja koju. Seda tuleb teha aga teiste inimeste ohutusele mõeldes," märkis Heinma.

Ta rõhutas, et kui jätta kasutatud kraam vedelema, on see potentsiaalne nakkusoht neile, kes prügikastist taarat või muud otsivad. Samuti võivad kerged esemed lahtisest prügikastist tuule või lindude abiga lendu tõusta ning sattuda tänavale või loodusesse. "Et seda vältida, tuleks poodi minnes võtta kaasa kilekott, kuhu oma kasutatud isikukaitsevahendid panna ning mille siis kinnisena ära visata saab," ütles Heinma.

 Asekantsler paneb kõigile südamele ka seda, et kantud maske ei tohi vedelema jätta ka kodus, kus lapsed nendele hõlpsasti ligi võivad pääseda. "Mask ei ole mänguasi, vähemalt see mask mitte. Ka kodus tuleb kantud mask kohe kas ära visata või pessu panna," lisas ta.

Mida teha maskiga pärast poeskäiku?

• Avalikus ruumis tasub kasutatud mask, kindad, taskurätt ja muud võimaliku nakkusohuga esemed sõlmida selleks kaasvavõetud eraldi kilekotti, et need ei ohustaks teisi. On poode, kus on selliste jäätmete tarvis eraldi prügikastid. Kui noid aga pole, siis tuleb kasutatud isikukaitsevahendid visata kilekotti suletult olmeprügi hulka.

• Kindlasti ei tohi panna oma kasutatud isikukaitsevahendeid prügikasti nii, et neile pääsevad lihtsasti juurde inimesed, kes prügikastist midagi otsivad ning kes võivad seeläbi võimaliku nakkusega kokku puutuda. Samuti ei tohi oma kasutatud isikukaitsevahendeid ega muid jäätmeid poe juurde ega loodusesse maha visata.

• Kui soovite maski kohe pärast kasutamist ära visata, siis toimetage sellega nii: pange kilekotti, sulgege kott kindlalt ning visake segaolmejäätmetesse.

•  Korduvkasutatavaid maske tuleb pesta pesumasinas vähemalt 60 kraadi juures.

• Kui soovite maskist vabaneda pärast eriolukorda, mil nakkusoht on möödas, siis tuleb see visata tekstiilijäätmete hulka.

Allikas: keskkonnaministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles