Akadeemia juhiks kandideerijate arvamus läks tudengite arvu koha pealt lahku

Margus Haav
, reporter
Copy
Hasso Kukemelk ja Juko-Mart Kõlar
Hasso Kukemelk ja Juko-Mart Kõlar Foto: Margus Ansu, Kadri Purje

Teisipäevases veebidebatis tutvustasid oma seisukohti Viljandi kultuuriakadeemia direktoriks pürgivad Juko-Mart Kõlar ja Hasso Kukemelk. Väitlust juhtis Sakala peatoimetaja Hans Väre. Kõlar töötab praegu kultuuriakadeemia kultuurhariduse osakonna juhatajana, Kukemelk oli käesoleva aasta alguseni Tartu ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna dotsent. Mõlemal on doktorikraad, mis oli üks kandideerimise tingimusi. Tartu ülikooli senat valib 1. septembril ametisse astuva direktori 24. aprillil. Allpool on kirjas olulisemad kõneks tulnud küsimused ja vastused.

Kuidas suurendada tudengite arvu Viljandi kultuuriakadeemias nii, et see ei suurendaks kooli kulusid, ja millise tulemusega rahul olete? Kui palju peaks olema tudengeid akadeemias viie aasta pärast?

Hasso Kukemelk: Ükskõik millise arvu vastamisel lõikaks ma endale kätte. Olulise efekti annaks, kui suudaksime üliõpilaste arvu suurendada kümne protsendi võrra, aga see oleks õppekavati erinev. See sõltuks kohalikest oludest, läbi tuleks rääkida osakonna juhtidega. Pärast koroonakriisi suureneb ilmselt märgatavalt e-õppe osa, aga seda ei saa kasutada muidugi praktilises õppes.

Juko-Mart Kõlar: Piir, ilma milleta kool ei suuda olla jätkusuutlik, on kusagil viiesaja juures. Meie eelarve suur osa tuleb Tartu ülikooli antavast tegevustoetusest. Viljandile saame raha juurde ainult siis, kui oleme võrreldes teistega edukamad. Kokkuvõttes on see ühendatud anumate süsteem. Praegu on õpilasi 693 ja see on täiesti optimaalne. Olukorras, kus teame, et eelarve ülikooli poolt märkimisväärselt ei suurene, tähendaks suurema arvu üliõpilaste vastuvõtmine topeltkoormust praegustele töötajatele või eeldaks lisatöötajate palkamist olemasolevate vahendite piires. See ei ole minu meelest mõistlik. Praegune arv on üsna optimaalne ja seda võiks püüda säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles