Viljandis algab aia- ja haljastusjäätmete äravedu

Sakala
Copy
Viljandi linn asub aia- ja haljastusjäätmeid ära vedama.
Viljandi linn asub aia- ja haljastusjäätmeid ära vedama. Foto: Kristjan Teedema

Viljandi linnavalitsus andis teada, et linlaste aia- ja haljastusjäätmed veetakse tasuta ära 20.–24. aprillini ja 4.–8. maini.

Oksad tuleb koguda eraldi, lõigata kuni 1,3 meetri pikkuseks ja kokku siduda. Puulehti, tõrusid ja muid aiajäätmeid kogudes tuleb arvestada, et koti raskus ei ületaks 25 kilogrammi. Seotud oksad ja jäätmekotid tuleb tõsta kinnistu piiridest välja äraveole eelneval päeval.

Viljandi on veopäevade järgi jaotatud viieks piirkonnaks (vaata manuses olevat kaarti). Näiteks esmaspäeviti võetakse peale lehekotid piirkonnas, mis jääb Põltsamaa tee ja Uueveski tee ning Jakobsoni ja Tallinna tänava vahele.

Auto sõidab kogumispäeval piirkonnast läbi ühe korra ja kui ta on seda teinud hommikul, siis pärastlõunal väljatoodud lehekotti samal nädalal enam ära ei viida. Seepärast tulebki lehekott valmis panna veole eelneval päeval. Nii ei jää see järgmist veokorda ootama.

Lehekotid ja oksapundid tuleb kindlasti tõsta kinnistuga külgnevale tänavaalale või kinnistu mõttelisele piirile eeldusega, et puudub kogumist takistav piire. Jäätmeveoauto teie kinnistule ei sõida ja lehekotte hoovist ära ei koristata.

Lehti ja oksi ei veeta ära ühel ja samal ajal. Põhjus on erinevates jäätmekäitluse tehnoloogiates. Seega ei ole vaja muret tunda, miks oksad viidi ära, aga lehekotid jäeti maha.

Kogutud okste ja lehekottide asukohta ei ole vaja varem registreerida. Tasuta viiakse oksad ja lehepraht ära Viljandi haldusterritooriumil olevate kortermajade, ridaelamute ja eramute, lasteaedade ning üldharidus- ja huvikoolide territooriumilt.

Et vältida segaolmejäätmete lehekotti peitmist, lõigatakse kotid enne tühjendamist katki. Kui lehtede ja haljastusprahi seest leitakse segaolmejäätmeid, siis neid kotte tasuta ära ei viida.

Aia- ja haljastusprahi tasuta äravedu ei ole kellelegi kohustus, vaid võimalus jäätmetest tasuta vabaneda. Keskkonnasäästlikum on vähemalt osa aiajäätmeid kompostida oma kinnistul ning mitte anda neid vedamiseks jäätmejaama. Aia- ja haljastusjäätmeid võib kompostida lahtiselt aunas, aga toidujäätmeid tohib kompostida oma kinnistul üksnes kahjurite eest kaitstud kinnises kompostris. Kompostimisel tuleks arvestada sellega, et kompostimisaun või -nõu asuks naaberkinnistust mõne meetri kaugusel, et ära hoida ebameeldivast lõhnast põhjustatud häiringuid.

Eraisikud, kelle elukoht rahvastikuregistri andmetel on Viljandis, saavad aia- ja haljastusjäätmed jäätmejaama tasuta ära anda, kuid eriolukorra tõttu on Eesti Keskkonnateenused palunud ilma tungiva vajaduseta jäätmejaama mitte minna või minek edasi lükata, vältimaks nakatumist ja viiruse levikut inimestelt inimestele või jäätmete kaudu. Viljandi jäätmejaam on aadressil Pärnu maantee 36.

Viljandi jäätmehoolduseeskirja järgi võib aia- ja haljastujäätmeid oma kinnistul põletada 1. aprillist 2. maini ja 15. septembrist 1. novembrini, täites seejuures kõiki tuleohutuse seaduses sätestatud nõudeid.

ÄRAVEDU

E, 20. aprill, 4. mai

T, 21. aprill, 5. mai

K, 22. aprill, 6. mai

N, 23. aprill, 7. mai

R, 24. aprill, 8. mai

Lisainfot annab keskkonnaspetsialist Iris Saar, telefon 435 4718, e-post iris.saar@viljandi.ee.

Allikas: Viljandi linnavalitsus

Aiajäätmete äraveo kava Viljandis.
Aiajäätmete äraveo kava Viljandis. Foto: Viljandi linnavalitsus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles