Koroonaviiruse saanud perekonda muserdavad kuulujutud (13)

Eget Velleste
, reporter
Copy
Koroonaviirusesse nakatunud Kadi Kase sõnul on tema perekond karantiinis järginud kõiki reegleid. Kodust ei lahkuta ning sõbrad jätavad toidukotid majarahvale kuuri alla.
Koroonaviirusesse nakatunud Kadi Kase sõnul on tema perekond karantiinis järginud kõiki reegleid. Kodust ei lahkuta ning sõbrad jätavad toidukotid majarahvale kuuri alla. Foto: HEGE-LEE PAISTE

Möödunud kolmapäeva õhtul helistas Abjas elava Kadi Kase eakas ämm oma miniale ja uuris, kas vastab tõele, et tema koroonahaige poeg oli läinud poodi ning politseinik oli tal seal käed raudu pannud ja ta minema viinud. Tegelikult polnud mees päevi jalga koduhoovist välja tõstnud ning tuli mõni tund hiljem haiguse edenemise tõttu Pärnu haiglasse viia.

See on üks näide kuulujuttudest, mis koroonaviirusesse jäänud põlist Abja peret väikses kogukonnas saadavad. Ehkki pere on riiklikke korraldusi järginud, liiguvad küla peal hoopis teised jutud. Pereema sõnul on nad kogukonnas pettunud.

"Keegi ei ole selle viiruse eest kaitstud ning meie ei ole süüdi, et haigeks jäime," sõnas pereema Kadi Kask.

Ühe katuse all elavad isa Koit, ema Kadi, nende kaks tütart ning ühe tütre kaks poega. Viirusesse on neist jäänud kolm: pereisa, pereema ja ülikoolist koduõppel olev tütar. Ühtlasi on sama haiguse saanud pere Viljandis elav tütar.

Esimesena diagnoositigi haigus just Viljandis elaval tütrel, kelle haigusnähud ilmnesid 31. märtsil. Seepeale jäid ka Abjas elavad Kased terve perega karantiini, sest tütar oli mõni aeg varem neil külas käinud. Koduspüsimise erandiks oli 3. aprill, kui pereisa käis Viljandis koroonaviiruse proovi tegemas ning põikas tagasiteel koju läbi tanklast, et osta endale karantiiniks suitsuvaru. Ühtegi haigusnähtu pereisal tol hetkel veel polnud ning karantiini reeglid lubavad sellisel inimesel hädapäraseid toiminguid teha.

Sellest käigust alates hakkasid Abja kandis levima mitmesugused jutud, sealhulgas sellised, mis on pereema sõnul tõest väga kaugel. "Abjas teati, et meie peres on haigus, ning inimesi ärritas Koidu käitumine," lausus ta.

3. aprillil antud proovi tulemusest selgus, et ka pereisa on tabanud viirus. Praeguseks on haigus jõudnud ka pereemani ja ühe tütreni. Oma kodust pole nad lahkunud, sõbrad toovad toidukotid kuuri alla.

"Meil on siin hea olla ja pole põhjustki kuhugi minna," lausus Kadi Kask. Selline pidev selja taga süüdistamine on perele rusuvalt mõjunud. "Ma saan inimestest aru, nad on ärevil, aga see ei ole normaalne," nentis pereema.

Muu hulgas on ta veendunud, et väikses kogukonnas häirivad kuulujutud nakatunuid rohkem kui suures kohas. "Anonüümsena suurlinnas põdeda on teine teema," sõnas ta.

Järgmine kord, kui keegi näeb Abjas Kase perekonnast kedagi liikumas, on nad pereema kinnitusel juba kindlasti terved, sest enne kordusproovi ja ilma perearsti heakskiiduta nemad kodust lahkuda ei kavatse.

Kadi Kaske paneb enim nördima see, et veendunud kuulujutulevitajad ei küsi infot otse perekonna käest.

"Ma olen kogu aeg kodus ja oskan vastata," lausus ta ja kutsus huvitundjaid üles temaga kontakteeruma.

Pereema soovitab inimestel kodus püsida, sest viirust võib saada kõikjalt.

Poodi ei lubata

Coop Abja juhatajale Laili Lambile on teada, et Abjas on üks nakatunu, ning kui too Coopi kauplusesse tuleks, siis teda ei teenindataks, vaid tal palutaks lahkuda. Lambi sõnul selliseid vahejuhtumeid Abja Konsumis või Mareti poes olnud ei ole.

Ühtegi karantiini rikkumist pole leitud

Viljandimaa politsei piirkonnavanem Meelis Lill ütles, et paljud inimesed on politseile teatanud arvatavatest karantiini rikkujatest. Politseiametnik kinnitas, et kolme nädala jooksul ei ole tuvastatud ühtegi karantiini rikkumist.

Politsei fikseerib olukorrad, kuid sageli ilmneb, et teataja on kaks asja ühte patta pannud. Lill selgitas, et koroonaviirusesse haigestunu väljas käia ei tohi ja peab tervenemiseni püsima kodus. Inimene, kel haigustunnuseid pole, kuid kes on määratud kodusesse isolatsiooni, peab samuti kaks nädalat kodus olema, kuid temal on võimalik teha vältimatuid käike, näiteks kui elu on ohus, kui on vaja saada arstiabi, uuendada toidu, ravimite või muude hädavajalike vahendite varusid või käia koeraga väljas. Lisaks tohib ta vabas õhus viibida, kuid siis peab ta vältima kontakti teiste inimestega ning pidama silmas 2 + 2 reeglit.

Siiski tõdes Lill, et praeguses olukorras on parem, kui inimesed reageerivad üle ja politsei kontrollib.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles