Eesti ornitoloogiaühing kutsub vaatlema linde koduaias ja pidama veebipäevikut

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Metsvint, 10.04.2020
Metsvint, 10.04.2020 Foto: Eero Kiuru

Eriolukorra tõttu jääb tänavu ära lihavõtte linnuvaatlus, kuid Eesti ornitoloogaühing soovitab kõigil hoopis koduõues loodusest rõõmu tunda.

Kodus tehtud vaatlused võib kirja panna suvisesse aialinnupäevikusse.

Lehel www.eoy.ee/aed saab iga pere luua endale veebipäeviku, kuhu võib üles märkida koduaias märgatud linnud ja loomad, välja ilmunud putukad ja õitsema puhkenud taimed. Päeviku täitmiseks piisab, kui vaadelda linde kas või koduaknast ning teha korra päevas tiir isiklikus aias või näiteks kortermaja hoovis.

Talletatud loodusvaatlused on olulised ka teadlastele, sest nii saab jälgida muutusi lindude pesitsusedukuses ning lindude ja teiste loomade levikus, samuti fenoloogilisi muutusi kliima soojenemise tõttu. Näiteks aias pesitsevate kuldnoka, suitsupääsukese ja linavästriku käekäigu kohta saabki parimaid andmeid koguda just aialinnupäeviku pidajate kaasabil.

Praegu on viimane aeg paigaldada aeda pesakastid kuldnokkadele, tihastele ja linavästrikele. Aprilli lõpus tuleks pesakastid üles panna must-kärbsenäpile, hall-kärbsenäpile ja piiritajatele. Pesakasti valmistamise ja paigaldamise juhendid leiab ornitoloogiaühingu veebilehelt.

Suvine aialinnupäevik on Eesti suuruselt teine harrastusteaduse algatus, mis sai alguse 2014. aastal. Projektis osaleb tuhat loodushuvilist üle Eesti, kes sisestavad päevikutesse rohkem kui 27 000 vaatlust aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles