Vaba mõte. Ilus, aga ohtlik mõte

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Marko Suurmägi: stardiplatvorm protektsionistlikuks majanduseks on suurepärane
Marko Suurmägi: stardiplatvorm protektsionistlikuks majanduseks on suurepärane Foto: Mihkel Maripuu

«Kui see jama läbi saab, siis ostame kohaliku ettevõtja tooteid ning veedame puhkuse kohalikes hotellides ja turismitaludes. Toetame kohalikku.» See mõte pole eestlastele võõras, aga see pole võõras ka mujal maailmas. Seda võib lugeda paljudes keeltes Facebooki avarustest ning kõikvõimalikest maailma ajalehtedest. Ilus mõte, aga Eesti majandusele üsna ohtlik.

Nädalapäevad tagasi lugesin ühest Saksa piirkonna lehest mõtet, et järgmise paari aasta jooksul tuleks teha oste ja kulutusi, mis jätaksid raha 50–100 kilomeetri raadiusesse. Et esmajoones turgutada oma kodukoha majandust. Suuresti ekspordimajandusega Eesti jääks sellisel juhul vaeslapse rolli. Meie peaksime sellisel juhul pealt vaatama, kuidas Euroopa suured majandused end pikkamööda tuhast üles upitavad, ning alles seejärel võiksime loota, et ka meie kunagi tõuseme.

Kui see jama läbi saab, on suur tõenäosus, et maailm ei ole enam suur küla, kus inimestel pole tähtsust, kelle toodangut osta – peaasi, et oleks odav ja enam-vähem kvaliteetne. Võib arvata, et rohkem kui varem eelistatakse tulevikus oma inimesi. Võimalikuks peetakse sedagi, et riigipiirid ei ole pikka aega enam nii lahti, nagu olid veel jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles