Füüsilisest isikust ettevõtjal hüvitisepoti juurde asja pole

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Foto: Toomas Huik

Eilsest alustas Eesti töötukassa töötasu hüvitiste väljamaksmist neile, kelle tööandja tegevus on erakorralistest asjaoludest tulenevalt märkimisväärselt häiritud. Füüsilisest isikust ettevõtjad, kellest paljudel on kriis sissetuleku mitmeks kuuks nullilähedaseks või lausa olematuks muutnud, sellest riigi meetmest aga osa ei saa. Samuti pole võimalik töötasu hüvitist taotleda osaühingutel, kus keegi töölepinguga ei tööta.

Nagu ütles töötukassa kommunikatsioonijuht Lauri Kool, ei saa füüsilisest isikust ettevõtjad (FIE-d) töötasu hüvitamise taotlust esitada sellepärast, et nad pole seaduse järgi pidanud maksma töötuskindlustusmaksu. «Loogiline järeldus on, et kui ei ole maksnud sisse, siis ei saa ka kätte,» lausus ta. Siiski tõi ta välja, et riik vabastas FIE-d esimeses kvartalis sotsiaalmaksust.

Kool lisas veel, et igasuguste ärivormide puhul tasub enne hüvitise küsimist vaadata, kas tööleping on olemas. «Tingimustes on kirjas, et seda hüvitist taotleb tööandja oma töölepinguga töötajale. Klassikaline OÜ-taja, kes ei maksa ühtegi maksu, hüvitist taotleda ei saa. Kui aga OÜ-s on inimene lepinguga palgal, siis tema vastab tingimustele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles