Kõik EMO-sse suundujad saadetakse kõigepealt konteinerhaiglasse

Alice Lokk
, reporter
Copy
Kõik haigla erakorralise meditsiini osakonda suundujad saadetakse esmalt meditsiinikonteinerisse, et selgitada, kas saata nad edasi nii-öelda musta või puhtasse tsooni. Selline näeb konteiner välja seest.
Kõik haigla erakorralise meditsiini osakonda suundujad saadetakse esmalt meditsiinikonteinerisse, et selgitada, kas saata nad edasi nii-öelda musta või puhtasse tsooni. Selline näeb konteiner välja seest. Foto: Elmo Riig

​Alates kolmapäevast on Viljandi haigla erakorralise meditsiini osakonna töö ümber korraldatud: kõik patsiendid peavad esmalt suunduma ülevaatusele spetsiaalsesse konteinerhaiglasse.

Viljandi haigla koostööteenuste juht Krista Valdvee ütles, et konteiner töötab kolmapäevast ning sinna peavad minema kõik, kes suunduvad erakorralise meditsiini osakonda. "Need, kes enne läksid sisse EMO uksest, lähevad nüüd konteinerisse. See uks on nüüd nii-öelda sinna kolinud."

Valdvee sõnutsi näeb Lõuna meditsiinistaabi töökorraldus EMO-des ette puhast ja musta tsooni. "Eelkäsitluse eesmärk väljaspool osakonda on, et inimene liiguks kohe õigele poolele."

Valdvee selgitas, et konteineris toimub kogu EMO plaaniline triaaž. "Küsitakse, mis mured inimesel on, ja selle põhjal otsustatakse, milline on tema edasine teekond. Kui tal viirushaiguse tunnuseid pole ja tal on näiteks jalaluumurd, siis ta liigub edasi nii-öelda puhta EMO uksest sisse ja temaga tegutsetakse tavapärases korras."

Kui patsiendil on viirusnähud, oleneb edasine sellest, mis põhjusel ta kohale tuli. "Kui tegemist on haiglaravi mittevajava inimesega, tegeldakse tema pöördumise põhjusega ning COVID-19 kahtluse teemal suhtleb ta oma perearstiga, kes saadab ta vajadusel proovi tegema. Kui on vajalik haiglaravi, siis me võtame temalt COVID-19 proovi ja ta läheb haigla musta tsooni vastust ootama. Positiivse analüüsivastuse puhul suunatakse praegu kõik patsiendid kõrgemasse etappi Tartusse," rääkis Valdvee ning rõhutas, et juba kinnitatud COVID-19 diagnoosiga inimene haiglaravi vajaduse tekkimisel kindlasti Viljandi haigla EMO-sse ei pöörduks, vaid võtaks ühendust kiirabiga, kes korraldab tema liikumise õigesse raviasutusse. Nii näeb ette Lõuna meditsiinistaabi ravikorraldus.

Viljandi haigla teeb Valdvee sõnutsi koroonaproove üksnes haiglaravi vajavatele patsientidele. "Viirushaiguse tunnustega, kuid haiglaravi mittevajavatele inimestele haigla proove ei tee. Seda teeb Qvalitas turu platsi juures telgis, kui perearst on inimese sinna saatnud. Kui aga inimene on meile kohale tulnud ja ta vajab haiglaravi, siis me teda ka testime."

Proov võetakse spetsiaalse pika vatitikuga ninaõõnest. Analüüsi tulemusest teavitatakse proovi tellinud raviarsti või perearsti, kes teavitavad omakorda patsienti.

Valdvee ütles, et praegu on haiglas patsiente tavalisest vähem. "Inimesed on tublid ja püsivad kodus. Väiksemate terviseprobleemidega ei pöörduta EMO-sse ega eriarstile. Meie arstid suhtlevad inimestega kas telefoni või videosilla teel, et mitte inimesi siia kokku kutsuda."

Valdvee sõnutsi on haigla valmis ka koroonahaigeid vastu võtma, kui selleks peaks vajadus tekkima. "Praegu on Lõuna meditsiinistaabi määratud töökorraldus selline, et neid haigeid ravib Tartu ülikooli kliinikum. Kui peaks tekkima vajadus ka Viljandis COVID-19 patsiente ravida, siis meil on A-korpuse viiendal korrusel eraldi osakond nende tarvis."

Isikukaitsevahenditest Viljandi haiglal praegu puudust pole ning tegeldakse nende juurde tellimisega. Valdvee avaldas lootust, et lähiajal jõuavad juba tellitud vahendid kohale.

2014. aastal valminud telemeditsiinikonteiner Edgewise, mis toodi Viljandi haigla juurde Tallinnast, on loodud kasutamiseks juhul, kui mõnes piirkonnas on kiiresti vaja luua tingimused arstiabi andmiseks. Konteinerhaigla on 36 tundi autonoomselt toimiv, sel on oma vee- ja kanalisatsioonisüsteem, küte, ventilatsioon ja elekter.

Haigla on endiselt kõikidele külastajatele suletud, samuti ei saa tuua patsientidele pakke. Eelmisel nädalal otsustati, et nakkusohu tõttu ei saa sünnituse juures viibida tugiisikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles