Jahimeeste selts palub loomad ja linnud poegimisajal rahule jätta (1)

Margus Haav
, reporter
Copy
 Looduse loomulikku eluringi tuleks sekkuda nii vähe kui võimalik.
 Looduse loomulikku eluringi tuleks sekkuda nii vähe kui võimalik. Foto: Elmo Riig

Eesti jahimeeste selts palub eriolukorra tõttu rohkem metsas käivatel inimestel olla tähelepanelik ja jätta metsloomad segamata, sest neil on poegimisperiood.

"Rajakaamerates on näha hulgaliselt tiineid emasloomi ning varsti on sündimas esimesed metskitsetalled ja põdravasikad," ütles jahimeeste seltsi president Margus Puust ning lisas, et sel perioodil tasub ulukitega kokkupuuteid vältida. 

Jahimeeste seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul võtavad inimesed metsa jalutama minnes tihti kaasa koera. "Koer peaks aga kindlasti olema rihma otsas, sest esimesi nädalaid ja kuid elavad metsloomapojad on väetid ja koertele tihti kerge saak."

Kevad on metsloomadele rahulik aeg, kui nad keskenduvad poegimisele, ning üldjuhul neid sel ajal ei kütita. Poegimisperiood kestab osal ulukitel, näiteks põtradel, kuni maini. Enamasti pole metsloomad inimesele ohtlikud, aga nendega kokkupuutumisel on mõistlik järgida kindlaid reegleid.

Osal metsloomadel on oma kindel territoorium, kuhu võõras siseneda ei tohi. Näiteks põtradel poegimisajal või tetredel pulmamängu ajal. Kui loomale tundub, et ta on nurka surutud, võib ta rünnata.

Looduse loomulikku eluringi tuleks sekkuda nii vähe kui võimalik. Metsloomade ja lindude loodusest eemaldamine ja kodus pidamine on seadusega keelatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles