Raske haiguse tagajärjel lahkus hinnatud tantsujuht

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Anneli Arraste
Anneli Arraste Foto: Elmo Riig

Märtsi viimasel päeval lahkus meie seast pikaaegne tantsujuht, paljude rahvatantsuansamblite eestvedaja ning Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi pärimustantsumentor Anneli Arraste.

Eesti folkloorinõukogu teatel alustas 65-aastaselt meie seast lahkunud Arraste tantsurühmade juhendamist juba Karksi-Nuia keskkoolis 1971. aastal. Õpingute ajal tantsis ta rahvakunstiansamblis Leigarid ja sai näpunäiteid rahvatantsupedagoog Kristjan Toropilt. 1977. aastast jätkus tema tantsuõpetamistöö Viljandis ning 1991. aastast Karksi-Nuias.

Lisaks tantsujuhiametile on Arraste pidanud Karksi valla kultuurikeskuse kultuurispetsialisti ametit. Alates 1997. aastast oli ta "Viljandimaa virrede" toimkonna liige. Ta on korraldanud kümme korda maakondlikku folklooriüritust "Väikesed virred" ning olnud Viljandimaa memme-taadi pidude lavastusrühma liige ja üks lavastajatest. 2012.–2016. aastani korraldas ta kohalikku kultuuripärandit, ajalugu ja traditsioone tutvustavat seminari-õppepäeva "Mulgi oma ülikuul".

Arraste juhendas kultuurikeskuses nais- ja segarahvatantsurühmi Kadri, Krõõt, Tantsurõõm ja Samm Sassis ning folkloorirühma Tiistelu. Peale selle juhtis ta August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi tantsurühmi.

Arraste oli mulgi keelt propageeriva ja säilitava Karksi mokalaada innukas liige. Tema eestvedamisel jäädvustati kohalikku pärimust mitmele DVD-le ja CD-le ning tema initsiatiivil on saanud kohalikud rahvatantsu- ja folkoorirühmad selga paikkondlikud rahvarõivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles