Naivist Paul Kondase pärand paistab Viljandis silma

Alice Lokk
, reporter
Copy

Täna möödub Viljandis elanud naivistliku kunstniku Paul Kondase sünnist 120 aastat, ent tema kohalolu on siin tunnetatav praegugi. 2006. aastast ilmestavad linnapilti suured betoonmaasikad ning 2003. aastal loodi siin naivistliku ja autsaiderkunstiga tegelev Kondase keskus. Kuigi Kondast tuntakse eelkõige maalikunstnikuna, oli ta eluajal viljakas mitmel teiselgi elualal.

Kondase keskuse juhataja Mari Vallikivi, Paul Kondas sündis Uue-Põltsamaa vallas Pauastvere külas, seal möödus tema lapsepõlv ja 1921. aastal lõpetas ta Põltsamaa ühisgümnaasiumi. Kuidas jõudis ta Viljandimaale?

Kondas läks Tartu ülikooli juurat õppima, kuid otsustas, et see talle ei meeldi. Nagu ta ise väljendas: «Milleks mulle Rooma õigus?» Seejärel suundus ta kaubanduse erialale. Ta oli küll õppemaksust vabastatud, kuid elamine oli kallis ja pere ühel hetkel teda enam ei toetanud. Siis otsustas ta, et peab kiirelt midagi muud valima, ja õppis õpetajaks. Valikut soosisid pöördelised ajad ja noore Eesti Vabariigi vajadus eestlasest õpetajate järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles