Riik utsitab valdu ja linnu ostma ja ehitama ning ettevõtjate suhtes lahke olema

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandi linn aitab majandust elavdada südalinna ümberehitamisega, mis saab alguse esmaspäeval ja läheb maksma 3,1 miljonit eurot.
Viljandi linn aitab majandust elavdada südalinna ümberehitamisega, mis saab alguse esmaspäeval ja läheb maksma 3,1 miljonit eurot. Foto: Marko Saarm

Rahandusministeerium saatis kõigile linnadele ja valdadele ringkirja, milles soovitab majanduse elavdamise nimel kõik kavandatud riigihankekonkursid lõpule viia, et ettevõtjatel oleks tööd, ning maksete tegemisel olla seaduses lubatust kärmem.

Ministeerium saatis omavalitsustele seitsmest punktist koosneva õpetuse, mille eesmärk on ärgitada valdu ja linnu võimaluse korral kõik kavandatud ostud, ehitused ja renoveerimised lõpule viima.

Lisaks soovitatakse olla ettevõtjate suhtes mõistev. Nii paneb ministeerium ette, et kuigi seaduse järgi võib tellija tasuda arve 30–60 päeva jooksul, tuleks olla ettevõtja suhtes soosiv ja tasuda arve kümne päevaga. Samuti ei tohiks ettevõtjat visata riigihankekonkursil ukse taha, kui tal on tekkinud maksuvõlg. Ministeeriumi sõnul võiks sel juhul firmale anda kolm päeva, et oleks võimalik võlg maksuametis ajatada.

Kõik riigihanked, mille korraldamine on vajalik eriolukorrast sõltumata, soovitab ministeerium lõpuni viia, sest see annaks ettevõtjatele tööd. Selliste konkursside puhul, kui pole selge, kuidas eriolukorra jätkumine ettevõtteid mõjutab, soovitatakse pikendada taotluse ja pakkumiste esitamise tähtaega.

Uutes riigihangetes soovitab ministeerium kaaluda võimalust tihendada maksegraafikuid, et raha liiguks ettevõtjateni senisest kiiremini.

Kui seni kehtib kord, et riigihankekonkursi võitja peab kandma deposiitkontole tagatisraha, siis ministeerium paneb ette, et sellest nõudest võiks loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles